Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft schrapt Windows 7-support op eigen fora

Krap drie weken van tevoren kondigt Microsoft het einde aan van support op zijn eigen fora voor een reeks oudere producten. Sommige daarvan zijn al officieel verlaten en geschrapt, andere nog niet. Onder laatstgenoemden bevindt zich Windows 7, dat nu nog altijd een marktaandeel van zo'n 40 procent geniet.
Win7
© Microsoft
Microsoft

"Met ingang van juli 2018 zullen de hieronder genoemde Microsoft Community forums hun support scope verschuiven en Microsoft-staf zal daar niet langer technische support geven", luidt een verse post door moderator Michelle Mad. Zij is een Microsoft-medewerker die als forumeigenaar de leiding heeft over een bepaalde categorie op de fora van het bedrijf. Gebruikers kunnen daar terecht met vragen, problemen en tips aan elkaar. Supportmedewerkers en experts van Microsoft dragen daar ook wel hulp aan.

Afscheid van eerste ARM-avontuur

Het onderling helpen van gebruikers zal vanaf komende maand echter de norm zijn voor een reeks aan producten. "Er zullen geen proactieve reviews, monitoring, beantwoording of antwoord-markering van vragen zijn", verklaart een andere forumeigenaar in een andere post specifiek in het Windows-forum. Het gaat om de Windows-versies 7 en 8.1, waarbij van laatstgenoemde ook de RT-variant voor ARM-processors meegaat in het supporteinde op Microsofts fora. De RT-variant van Windows is incompatibel met reguliere, oudere Windows-applicaties. Verder geldt het schrappen van online-support voor het gratis beveiligingspakket Security Essentials van de Windows-leverancier, plus Internet Explorer 10, Office-versies 2010 en 2013.

Naast software krijgt ook een aantal hardwareproducten niet langer officiële hulp van Microsoft-medewerkers op de eigen forumsites. Het gaat hier om de eerste en tweede generatie van Microsofts tablet Surface Pro, plus eerste en tweede generatie van de ARM-uitvoering met Windows (8.1) RT erop. Die twee laatstgenoemde tablets heten respectievelijk Surface RT en Surface 2, waarbij laatstgenoemde dus niet verward moeten worden met de Surface Pro 2. Díe tablet verschilt significant van zijn lichtere RT-broertje doordat het wel een x86-processor van Intel heeft en dus de volwaardige uitvoering van Windows draait. Microsofts pc-partners hebben nu net de eerste producten uit voor het tweede ARM-avontuur van de Windows-maker.

Zune en Band uitzwaaien

Tot slot geldt het supporteinde ook voor Microsofts geschrapte muziekspeler Zune en de eerste fitness-armband Band. De forumonderwerpen voor deze producten worden zelfs op slot gezet, waardoor gebruikers elkaar niet meer kunnen helpen met nieuwe informatie. "Gebruikers worden uitgenodigd om te participeren in het Microsoft Band 2 topic", meldt Microsoft in de post die het supporteinde aankondigt. Verder wordt het mislukte smartphone-avontuur van Microsoft afgesloten door support in het aparte forum 'mobile devices' te staken en die productcategorie voortaan te dekken in het topic 'Andere Windows mobile devices'.

Microsoft verlaat de supportfora niet geheel. Vertegenwoordigers van het bedrijf zullen nog wel de interacties van gebruikers monitoren en modereren. Dit om ervoor te zorgen dat participanten in een veilige en positieve omgeving de dialoog met elkaar kunnen aangaan.

Het nieuwe Windows XP

Terwijl het waarschijnlijk een klein aantal gebruikers zal zijn dat nog actief informatie zoekt over oude en vervangen producten als Office 2010 en Internet Explorer 10, of weinig gebruikte dingen als de Zune en ARM-gebaseerde Surface, raakt het vervallen van de forumsupport wel de relatief grote groep van Windows 7-gebruikers. Volgens online-metingen van marktmonitor NetMarketshare heeft die eervorige Windows-versie nu een marktaandeel van ruim 40 procent. Concullega StatCounter schat Windows 7 in op net geen 40 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in