Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10-security komt naar Windows 7

Officieel bevindt Windows 7 zich in de supportfase dat het geen nieuwe functionaliteit meer krijgt, maar alleen nog updates voor securityproblemen. Toch brengt Microsoft komende zomer een functionele uitbreiding naar de eervorige (en ook de vorige) Windows-versie. Tenminste, in combinatie met Windows 10.
Advanced Threat Protection
© Microsoft
Microsoft

"Vanaf deze zomer kunnen klanten die naar Windows 10 gaan de Windows Defender ATP Endpoint Detection & Response (EDR) functionaliteit toevoegen aan hun apparaten met Windows 7 en Windows 8.1", schrijft Microsoft-topman Rob Lefferts in een blogpost. Hij legt uit dat beheerders hiermee een completer, holistisch beeld krijgen van de securitystatus van al hun endpoints.

Windows 10 beter dan 7

Windows 10 heeft flink verbeterde security ingebouwd, met de naam Defender. De daarbij horende ATP-functie (Advanced Threat Protection) belooft betere bescherming door ook preventief te werken voor bijvoorbeeld zero-day exploits en door lopende aanvallen te detecteren. Het nog altijd veelgebruikte Windows 7 - en het veel minder populaire Windows 8.1 - krijgen nu ook deze geavanceerde beschermingsmogelijkheden. Zij het dan in combinatie met gebruik van Windows 10 in een IT-infrastructuur.

Deze en andere beveiligingsvoorzieningen in Windows 10 zijn een jaar geleden al door Microsoft aangegrepen als argumentatie om bedrijven aan te sporen tot migratie. Windows-topman Markus Nitschke van Microsoft Duitsland heeft toen gewaarschuwd dat de support voor Windows 7 in januari 2020 afloopt, maar dat die eervorige versie nu al 'achterloopt' qua veiligheid doordat Windows 10 veel meer securitycontroles en sandboxes aan boord heeft. Overigens is die Duitse blogpost, die veel aandacht heeft gewekt, ergens in het afgelopen jaar offline gehaald.

Uitproberen in de lente

Microsoft breidt nu een deel van betere beveiliging van Windows 10 uit om ook Windows 7 en 8.1 te omvatten. Detectie van malware, verdacht gedrag en andere tekenen van gevaar wordt dan ook uitgevoerd op computers met die oudere versies van Microsofts besturingssysteem. De resultaten zijn zichtbaar op de cloud-gebaseerde beheerconsole voor Windows Defender ATP. De beschikbaarheid staat voor komende zomer gepland en een publieke preview komt eerst in de lente, meldt Microsoft in de blogpost.

Windows Defender Security Center

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in