Overslaan en naar de inhoud gaan

4 exit-strategieën voor bedrijven met Windows 7

De verlengde softwareondersteuning van Windows 7 stopt op 14 januari 2020. Microsoft raadt bedrijven aan om voor die tijd over te stappen. Welke opties zijn er? 4 exit-strategieën op een rij.
Win7
© Microsoft
Microsoft

Windows 7 verscheen in de zomer van 2009 en is inmiddels opgevolgd door versies 8 en 10. De reguliere ondersteuning voor Windows 7 stopte al in 2015. Microsoft maakte destijds bekend dat het nog vijf jaar belangrijke (veiligheid)fixes blijft uitbrengen voor Windows 7-gebruikers die nog niet willen overstappen. Die extended support-periode eindigt op 14 januari volgend jaar, waarna de volledige softwareondersteuning stopt. Eventuele bugs en beveiligingslekken worden dan niet meer gedicht door Microsoft, wat de software minder betrouwbaar en veilig maakt. Microsoft adviseert daarom met klem om voor de deadline te stoppen met het gebruiken van Windows 7. Welke alternatieven zijn er?

1. Upgrade naar Windows 10

De meest voor de hand liggende exit-strategie is Windows 7 inruilen voor de nieuwste versie, Windows 10. Dit heeft – niet geheel verrassend – ook de voorkeur van Microsoft. Upgraden naar Windows 10 is niet gratis, maar hoeveel het uw bedrijf gaat kosten, hangt af van hoeveel licenties u nodig heeft én welke Windows 10-versie u neemt. Hoewel Windows 10 Pro een veel gekozen en goede variant is, kan het ook interessant zijn om iets meer te betalen voor de Enterprise- of Education-versie.  

Deze software wordt namelijk langer geüpdatet dan Windows 10 Pro (30 maanden tegenover 18 maanden) en u krijgt dankzij Desktop App Assure sneller technische ondersteuning als het upgraden problemen oplevert. De meeste organisaties zijn prijstechnisch het beste uit met Enterprise/Education E3- en E5-licenties, stipt ZDNet aan.

Bedenk vóór het aanschaffen van Windows 10-licenties of uw huidige computers compatibel zijn met de nieuwe software. Pc’s ouder dan vijf jaar zijn over het algemeen niet geschikt voor een Windows 10-upgrade. In dat geval kan u beter een nieuwe computer kopen, ook omdat alle nieuwe Windows-pc’s standaard met versie 10 geleverd worden. In de meeste gevallen kan u zelf bepalen welke variant er – tegen een meerprijs – geïnstalleerd wordt.

2. Betaal voor langere ondersteuning

Wil u Windows 7 nog niet de deur uitdoen, bijvoorbeeld omdat een belangrijk programma niet werkt met andere software? Goed nieuws: u kunt Windows 7 blijven gebruiken, inclusief regelmatige beveiligingsfixes. Microsoft maakte in 2018 bekend dat het na 14 januari 2020 betaalde Windows 7 Extended Security Updates (ESUs) gaat aanbieden. Hoeveel (zakelijke) gebruikers kwijt zijn aan die ESUs, is nog onduidelijk. Volgens ZDNet kost een ESU-contract in het eerste jaar vijftig dollar per Windows 7-computer. In het tweede jaar gaat die prijs naar honderd dollar en in jaar drie betaalt u naar verluidt tweehonderd dollar. Gebruikers met een Windows Software Assurance-contract of Windows 10 Enterprise/Education-licenties zouden in het eerste jaar een onbekende korting krijgen.

Wie niet wil betalen voor verlengde veiligheidsondersteuning, kan zijn Windows 7-activiteiten ook verplaatsen naar virtuele machines in de Azure Cloud van Microsoft. Het techbedrijf komt binnenkort met een eerste preview van de Windows Virtual Desktop-tool die deze migratie mogelijk maakt.

3: Stap over op Linux of MacOS

Bent u na jaren met Windows 7 toe aan nieuwe software, maar wil u geen Windows 10? Er zijn ook alternatieven van andere partijen. U kan bijvoorbeeld overstappen op Linux, wat wel een ingrijpende verandering is. Linux vereist andere hardware en lang niet alle (specifieke) Windows-programma’s zijn compatibel met Linux.

Overstappen op Apples macOS is ook mogelijk, al gelden hier dezelfde kanttekeningen. MacOS werkt alleen op Apple-computers en niet alle software die op Windows werkt, is beschikbaar voor het Apple-besturingssysteem.

4: Doe niets

Om af te sluiten met de slechtste exit-strategie: u kan ook niets doen. Na 14 januari 2020 blijft Windows 7 namelijk gewoon werken; er lijkt niets te veranderen. Om die reden ziet u misschien weinig noodzaak om de software de deur uit te doen of om te betalen voor verlengde updates. Die noodzaak is er echter wel degelijk. Omdat Microsoft straks stopt met het (kosteloos) uitrollen van veiligheidsupdates, wordt Windows 7 veel gevaarlijker. Kwaadwillenden kunnen bijvoorbeeld eenvoudiger lekken en bugs misbruiken op pc’s die geen updates meer krijgen.

Bent u van plan om toch een Windows 7-computer te blijven gebruiken zonder betaalde ondersteuning? Bijvoorbeeld omdat een specifiek programma nodig is? Dan is het raadzaam om de pc na 14 januari 2020 los te koppelen van andere infrastructuur en het internet. Dit verkleint de kans op veiligheidsproblemen aanzienlijk. Houd er wel rekening mee dat niet alle programma’s werken zonder internetverbinding.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in