Beheer

Windows
1809

Windows 10 in 2018: updates en dalen

Elk half jaar een nieuwe Windows 10 is al een opgave, maar afgelopen jaar was er veel meer Windows-werk.

© Microsoft
27 december 2018

Microsoft is met Windows 10 gestopt met het uitbrengen van grote, nieuwe Windows-versies. 10 is de huidige en enige versie. Tot zover de marketing van Microsoft. In de praktijk wordt Windows 10 op regelmatige basis verbouwd: elke lente en elke herfst komt er een grote update. Wat voorheen Windows 11, 12 of 10 Service Pack 1 en 2 zou zijn, is tegenwoordig een Anniversary Update, een Creators Update, een October 2018 Update, enzovoorts. Lastig om bij te benen, ook voor Microsoft zelf die in het afgelopen jaar nogal wat steken heeft laten vallen met Windows 10.

Het marktdominante pc-besturingssysteem van Microsoft is sinds enige tijd gratis. Tenminste, voor eindgebruikers die vanaf Windows 7 of 8.1 zijn ge-upgrade naar versie 10. In de OS-telling is het getal 9 overgeslagen, wat volgens berichten zou zijn ingegeven om problemen te vermijden met legacy-code die checkt op 9x-compatibiliteit (wat het antieke Windows 95 en 98 maar ook ME betreft).

Update versus upgrade

Voor computerfabrikanten en voor zakelijke gebruikers is nog gewoon een betaalde licentie vereist. Maar draait een computer eenmaal Windows 10 dan vallen updates van dat OS onder de lopende gebruiksconstuctie. Voor grootzakelijke gebruikers valt het dus onder het lopende licentiecontract en voor kleinzakelijke gebruikers plus consumenten is het gewoon een gratis upgrade.

De nuance zit in update versus upgrade. Windows 10 krijgt maandelijks - en in geval van nood ook tussendoor - updates die bugs fixen en kwetsbaarheden afdekken. Daarnaast krijgt het besturingssysteem halfjaarlijks een grote verbouwing. Microsoft noemt dit ook updates, maar daarin brengt het nieuwe functionaliteit brengt die soms flinke veranderingen geeft. Wat vroeger dus een upgrade naar een nieuwe Windows-versie zou zijn.

Agile ontwikkelen

De Windows-maker is hiermee overgegaan op een versneld releasetempo. Enerzijds kan Microsoft daarmee sneller vernieuwingen uitbrengen, en loopt het minder risico van lange ontwikkeltrajecten die na oplevering achter wensen en vereisten van de markt aanlopen. Het debacle met Windows Vista is daar een bekend voorbeeld van.
Anderzijds kan Microsoft vernieuwingen in kleinere ‘porties’ uitbrengen, en bij uitlopend ontwikkelwerk het simpelweg doorschuiven naar de volgende release. Die ligt dan niet enkele jaren in de toekomst, maar slechts een half jaartje. Bovendien zijn fouten zo sneller te fixen. Tot zover de theorie van dit agile ontwikkelen voor en door Microsoft. De praktijk blijkt weerbarstig.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!