Beheer

Windows
Windows 7

Windows 7, een aflopende zaak

Windows 10 kent zo zijn problemen, maar 7 ook. Maar niet lang meer.

© Microsoft
14 januari 2019

Windows 7 is nog altijd veel gebruikt; sinds kort nipt minder dan Windows 10, in diens diverse releases. Terwijl laatstgenoemde afgelopen tijd geplaagd is door updateproblemen kampt Windows 7 ook met ‘issues’. Dat duurt niet lang meer.

Het oudere Windows 7 ligt voor veel gebruikers niet in het verleden. De officieel eervorige versie van Windows is opgevolgd door 8 en diens grote update 8.1, waarna Windows 10 is uitgekomen met inmiddels diverse grote updates. Praktisch gesproken is versie 7 dus alweer vele releases terug, wat zich in functionaliteit en ook security uit.

Op z’n laatste benen

Versie 7 bevindt zich namelijk in zijn laatste levensfase waarin het alleen nog beveiligingsfixes krijgt. Let op het woord ‘fixes’, wat niet hetzelfde is als ‘updates’. Microsoft verhelpt nog (ernstige) beveiligingsproblemen in Windows 7, maar voert geen vernieuwingen meer door. Ok, een enkele uitzondering daargelaten.

Ondertussen krijgt het nu nipt meer gebruikte Windows 10 twee keer per jaar grote verbeteringen en veranderingen doorgevoerd, wat ook flinke herzieningen onder de motorkap kan omvatten. Helaas brengen de halfjaarlijks uitkomende updates ook vervelende bugs en grote problemen. De reputatie van 10 heeft dan ook nogal wat klappen gekregen afgelopen jaar.

Problemenreeks

Windows 7 geniet een betere reputatie, maar ook die is enigszins besmeurd. De nog steeds populaire Windows-versie heeft voor zakelijke gebruikers eerder al updateproblemen gehad, en een harde supportgrens met betrekking tot moderne Intel- en AMD-processors gekregen. Vervolgens is de online-support door Microsoft ingeperkt en nu net zijn er plots activeringsproblemen opgetreden.

Legitieme installaties van Windows 7 zijn plots aangezien voor gepirateerde exemplaren. Er is geen geldige licentie, luidt de onheilspellende melding die eindgebruikers voorgeschoteld kregen. Dit onverwachte - en onterechte - zakken voor de online-licentiecontrole gebeurde net tegelijk met het uitbrengen van een tweetal kritieke security-updates. De link was gauw gelegd, maar de zaak bleek toch anders te liggen. De oorzaak zat in Microsofts eigen back-end, en niet bij (updates voor) Windows 7.

Verlaten

Dit weerhoudt kritische tongen er niet van om te speculeren dat Windows 7 wordt verlaten. Microsoft zou zijn eervorige Windows-versie verwaarlozen, luidt de kritiek. Terwijl de beschuldiging van verwaarlozing waarschijnlijk onwaar is, geldt dat niet voor de notie van verlaten. Dat is een feit, wat over exact een jaar harde realiteit wordt.

Op 14 januari 2020 vervalt namelijk de support voor Windows 7, wat ook wel ‘het nieuwe XP’ wordt genoemd. Dit in positieve vergelijking met Microsofts vorige succesnummer qua besturingssystemen. Ook daarbij is de directe opvolger niet bepaald in goede aarde gevallen. Zowel Windows Vista als Windows 8 zijn niet groot aangeslagen, ondanks de flinke verbeteringen daarin.

Terechte verlatingsangst

Natuurlijk, voor wie de knip trekt, is er nog support te verkrijgen. Net zoals enkele jaren terug bij Windows XP biedt Microsoft ondersteuning op maat. Maar dat gebeurt dan tegen stevige tarieven en mogelijk met wat frisse tegenzin. Enerzijds verdient de softwaremaker vast wel aan custom support. Anderzijds is het een aflopende zaak.

Immers: het einde is al lang en breed aangekondigd. En voor Microsoft betekent support op maar het inzetten van (kostbare) development resources voor een eervorige versie (die in praktische zin nog ouder is), met krimpend marktaandeel en toenemende achterstand op de technologische status quo. Gebruikers die tevreden zijn met Windows 7 willen die versie misschien niet verlaten, maar dat besturingssysteem gaat hun wel verlaten.

Reactie toevoegen
4
Reacties
C. Kramer 05 februari 2019 21:42

Ik gebruik al jaren WIN 7 daarvoor Vista en daarvoor XP en nooit met welke versie dan ook last gehad. Maar als ik op gegeven moment last krijg van WIN 7 in welke vorm dan ook stap ik over naar een niet Windows besturingssysteem.
Ik zie mijn PC's, 3 stuks gewoon als een stukken gereedschap en ze moeten gewoon werken en niks anders.

H van der Roest 21 januari 2019 11:14

Is het nog mogelijk op een of andere manier (zonder schone instalatie) vanaf Win 7 over te stappen naar W 10

Hans Muller sr 16 januari 2019 12:17

Ik gebruik al tientallen jaren besturings- en officesystemen van Microsoft. Niet omdat ik een fan van hen ben -integendeel, ik heb ze vaak vervloekt als er zich weer eens een onbegrijpeijke, ongedocumenteerde en onoplosbare bug manifesterde-, maar simpel omdat de meesten van mijn klanten ook met Windows werken. Ik moest wel. Windows 7 is voor mij na XP het minst onbetrouwbare systeem gebleken.
Support van Microsoft heb ik nog nooit nodig gehad, dus het stoppen daarvan zegt me niet zoveel. Als de Microsoftboys maatregelen gaan nemen om het gebruik van Win7 onmogelijk te maken -en reken maar dat aan dit topic de nodige uren besteed worden- stap ik volledig over op Chromium en Chromebooks. Ik heb een paar andere computers plus twee smartphones die op Win10 draaien en die worden naar believen vcanuit Redmond zonder waarschuwing geupdate terwijl ze dan tijdens de update zoals gebruikelijk niet te gebruiken zijn. Geef mij maar Google!! En dat mag je letterlijk nemen: Google is gratis...

Peter Mul 15 januari 2019 14:03

Het wordt echt tijd voor een basic OS, gecombineerd met een basic Office versie, al dan niet van MS. Functie uitbreidingen gaan dan met dedicated modules die alleen door de super-user aangeschaft en gekoppelt en ontkoppelt kunnen worden.

De mogelijkheden van W10 + Office 2019 zijn veel te groot om veilig sofwarematig te updaten. Overal zijn tientallen event achterdeurtjes ingebouwd en vaak weet alleen de ontwikkelaar van het bestaan daarvan.

Bij MS gebeurt dat sinds jaren in verschillende afdelingen die onderling in competitie zijn, elkaars aanbevelingen negeren en zelfs saboteren.

De ratrace bij MS is moordend en het elkaar een slimme, bijna onzichtbare, hak zetten lijkt het onderdeel te zijn van een stevige interne overlevings competie.