Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-pc's gaan snel de markt overnemen, voorspelt IDC

De relatief nieuwe categorie van AI-pc's gaat een snelle opmars tegemoet, zo voorspelt techonderzoeksbureau IDC. Tegen 2027 zullen pc's met speciale AI-chips aan boord bijna 60% van de leveringen vormen. De pc-markt volgt hiermee het voorbeeld van Apple, dat zijn Macs al sinds eind 2020 voorziet van dedicated AI-vermogen.

genAI-gegenereerd beeld
Adobe

In het huidige jaar gaan pc-producenten naar verwachting van IDC zo'n 50 miljoen pc's leveren die specifieke hardware hebben ingebouwd voor de (snellere) uitvoering van AI-taken. Toepassingen die kunstmatige intelligentie gebruiken, draaien daarmee dan lokaal op de pc-hardware. Dit in plaats van AI-werk laten uitvoeren door krachtige servers en speciale grafische procesors in cloudomgevingen.

Afzet, productiviteit en databeveiliging

De verkoop van zogeheten AI-pc's zal tegen 2027 uitkomen op zo'n 167 miljoen stuks, voorspelt IDC. Daarmee maken die nieuwe soort pc's wel 60% uit van de totale pc-verkoop. De hype rond generatieve AI (genAI) bereikt nu aan het begin van 2024 nieuwe hoogtes, zo stelt IDC. En de pc-industrie haast zich om daar op aan te haken.

Het doel van pc-producenten is om AI-vermogen 'omlaag' te brengen van de cloud naar de pc en daarmee dus naar gewone computers voor gewone eindgebruikers. Hierbij spelen niet alleen lonkende afzetmogelijkheden voor pc-makers, maar ook beloftes voor hogere productiveit voor eindgebruikers plus betere beveiliging van eventueel gevoelige gegevens die worden gebruikt voor en door AI-toepassingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in