Overslaan en naar de inhoud gaan

ARM-Macs verdubbelen snelheid voor AI-beeldcreatie

Het maken van afbeeldingen die door kunstmatige intelligentie (AI) worden gecreëerd, kan nu twee keer zo snel op Mac-computers met Apple's zelfontworpen ARM-chips. De Mac-maker heeft namelijk een fix uitgebracht voor AI-beeldgenerator Stable Diffusion waardoor die op zogeheten Apple Silicon de ingebouwde versneller voor machine learning gebruikt.
ARM-chips
© Apple
Apple

Het gaat om Core ML en de Neural Engine, wat beide bedrijfseigen technologie van Apple is voor machine learning (ML). Core ML is een framework voor ML-modellen en de Neural Engine is het deel van Apple's eigen ARM-chips dat speciaal voor dit type rekenwerk is ontworpen. De processors in moderne Macs zijn meer dan alleen reguliere rekenchips en hebben diverse gespecialiseerde componenten voor verschillende taken. Daarbij kan het systeem zelf uitzoeken op welk onderdeel een taak het beste draait.

Generatieve AI rukt op

De optimalisaties die Apple vorige week heeft uitgebracht voor Stable Diffusion geven gebruikers een flinke oppepper voor het door AI laten creëren van beeldmateriaal. Het maken van realistisch ogende of menselijk-kunstzinnige afbeeldingen door de inzet van zogeheten generatieve AI is de laatste tijd flink populair geworden. Dit door het groeiende aantal mogelijkheden daarvoor én door flinke verbeteringen van het resultaat.

Het opensourcemodel Stable Diffusion, dat ook via het web beschikbaar is, gebruikt krachtige chips zoals high-end GPU's (grafische processors, op videokaarten) om kunstmatig beeld te genereren. Apple's fix laat deze software in lokaal draaiende opstelling op Macs de speciale ML-versneller gebruiken die in de eigen ARM-chips zit. De optimalisaties hiervoor zijn vrijgegeven als scripts op GitHub en vereisen wel enige techkennis om op te stellen, meldt Ars Technica.

Privacy en datagebruik

Apple wil software-ontwikkelaars hiermee effectief gebruik laten maken van innovatieve technologie zoals Stable Diffusion. Dit met het oog op toekomstige apps, die dan op Apple's Mac- en/of iOS-platform draaien. Daarnaast benadrukt de leverancier een voordeel van het lokaal draaien van AI-toepassingen: privacy van eindgebruikers is beter beschermd omdat benodigde data voor de toepassingen niet naar of via een externe partij hoeven te lopen. Zorgen hierover zijn eerder bij plots populaire gezichts-apps al opgedoken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in