Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft brengt 'tekst naar plaatje'-AI naar het grote publiek

Microsoft introduceert in een aantal veelgebruikte toepassingen de mogelijkheid een plaatje te laten genereren op basis van ingetypte woorden. Verschillende organisaties uit de kunstwereld gruwelen van deze ontwikkeling en hebben het gebruik van AI om kunstwerken te genereren verbannen of sterk ingeperkt.
Dale-E 2 gegenereerde variatie op het meisje met de parel van Johannes Vermeer
© OpenAI
OpenAI

De nieuwe Microsoft-toepassingen zijn gebaseerd op DALL-E 2 van OpenAI. Het bedrijf zei op een evenement ter gelegenheid van de presentatie van nieuwe Surface-hardware, mensen te willen helpen bij het 'witte pagina'-syndoom, ofwel niet weten hoe te beginnen. Door een paar gedachten te formuleren in tekst, kan de AI-toepassing helpen een eerste idee in de vorm van een afbeelding te creëren.

In de kunstwereld wordt door critici met afgrijzen gekeken naar de inzet van AI bij het maken van nieuw werk, merkt Ars Technica op. Vooral het feit dat Microsoft een nieuwe app genaamd Microsoft Designer toevoegt aan de Office-suite, zorgt ervoor dat de AI-gebaseerde technologie voor heel veel mensen ter beschikking komt om eens iets te ontwerpen. "Designer nodigt je uit te starten met een idee en laat AI het zware werk doen", zegt de Microsoft-woordvoering. Na het intikken van bijvoorbeeld 'Ombre cake versierd met bloemen en herfstbladeren' verschijnen pagina's met AI-gegenereerde afbeeldingen van zo'n taart die kunnen worden toegevoegd aan het ontwerp.

Wachtlijst voor gratis app

Microsoft was aanvankelijk van plan de Designer app onderdeel te maken van PowerPoint, maar heeft uiteindelijk besloten en een losse Microsoft 365-app van te maken. Er komt een gratis versie, waar nu nog een wachtlijst voor bestaat, en een premium versie die onderdeel wordt van een Personal-of Family-abonnement op Microsoft 365. De technologie komt ook beschikbaar in de Bing-zoekmachine.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in