Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Apple M1-SoC

Apple’s ARM: sterk staaltje architectuur in pc-verpakking

Complexe IT-opstelling weggemoffeld en daardoor juist goed benut.

© Apple
29 april 2021

IT-architectuur wordt doorgaans gezien in veelomvattende opstellingen voor bedrijfsbrede toepassing. Groot, groter, complex. Het kan ook juist klein, kleiner en natuurlijk toch complex. Apple zet met zijn eigen ARM-chipontwerp en daarbovenop draaiend macOS een sterk staaltje architectuur neer. Waar developers nauwelijks rekening mee hoeven te houden, en waarvan zij én eindgebruikers de vruchten plukken.

Processorontwerp is een hoogstaand IT-vak apart. Zo ook chipintegratie en besturingssysteemontwikkeling. Boven op die basale bouwstenen komen dan toepassingen, gemaakt door de ‘beroepsgroep’ van developers. Die toepassingen worden dan gebruikt door gebruikers. Bij wijzigingen in onderliggende lagen volgen maar al te vaak verplichte veranderingen voor developers, en gebruikers.

Compatibiliteit en overgangen

Het knappe aan Windows is dat het nog altijd grotendeels compatibel is met oude applicaties, en zelfs DOS-programma’s. Dat wil niet zeggen dat al het oude onveranderd kan draaien, of dat er geen verplichte veranderingen zijn geweest. Denk maar aan het gewijzigde drivermodel in Windows Vista, of verbouwde appfundamenten in Windows 8 en 10.

Microsofts eeuwige concurrent Apple is met zijn Macs nu begonnen aan een nieuwe wijziging: een fundamentele overgang voor meerdere onderlagen. Met CEO Tim Cook aan het roer gaat Apple niet alleen over van Intelprocessors (op basis van de x86-chiparchitectuur) naar zelfontworpen chips (op basis van de ARM-architectuur). De eigen ARM-chips voor Macs – en nu ook de iPad Pro – vormen ook een complex geheel met verschillende geïntegreerde elementen, die deels verborgen worden gehouden. Met medewerking van macOS.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!