Overslaan en naar de inhoud gaan

genAI-tools verrichten al 50% werk bij gamestudio's

Generatieve AI wordt meer en meer gebruikt in de praktijk, voor uiteenlopende taken, waaronder ook het ontwikkelen van computergames. Uit recent onderzoek onder meer dan drieduizend gamedevelopers blijkt dat de helft van het werk bij gamestudio's al wordt gedaan door genAI-tools. Een meerderheid van de developers maakt zich zorgen over de ethische kant van dat techgebruik.

game controller
CC0/Pixabay License

Een grote groep developers, 42% van de meer dan drieduizend respondenten, geeft in het 2024 State of the Industry-rapport aan "zeer bezorgd" te zijn over de ethiek van gebruik van genAI-tools voor game-ontwikkeling. Nog eens 42% stelt daar "enigszins bezorgd" over te zijn. Een kleine minderheid van 12% verklaart zich totaal geen zorgen te maken over de ethische kant van AI-inzet om games te maken.

Wel/geen AI-beleid

Opvallend is dat veel gamestudio's geen beleid hebben over het gebruik van generatieve AI (genAI). Dit geldt voor net iets minder dan eenderde (32%) van de respondentenm valt te lezen in het rapport van de Game Developers Conference (GDC), die in maart plaatsvindt. Een iets kleinere groep (30%) geeft aan dat genAI-tools optioneel zijn, voor het uitvoeren van het werk. Een kleine groep (7%) antwoordt dat bepaalde AI-tools zijn toegestaan, maar andere niet. En een iets grotere groep (12%) zegt dat hun werkgever gebruik van genAI-tools niet toestaat.

Momenteel lopen er meerdere rechtszaken over de vraag of AI-toepassingen niet inbreuk maken op auteursrechten. Dit zit 'm in het gebruikte materiaal (tekst, beeld, video) waar algoritmes op zijn getraind, waarna AI-toepassingen dan ook content kunnen aanmaken. De kernvraag is hoe 'eigen' dat AI-werk dan wel is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in