Overslaan en naar de inhoud gaan

Mens goedkoper dan AI voor meeste banen, stellen MIT-onderzoekers

De meeste menselijke banen kunnen voorlopig niet op een rendabele manier vervangen worden door kunstmatige intelligentie (AI). Dat hebben onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontdekt in een van de eerste diepgaande studies naar de vervangbaarheid van mensen door AI.

De onderzoekers keken of het voordeliger was om verschillende taken te automatiseren in plaats van ze door mensen te laten uitvoeren, onder meer bij het werk van leraren en taxateurs van onroerend goed. Het gaat om taken waarbij automatische beeldherkenningssoftware kan worden ingezet. Het onderzoeksinstituut ontdekte dat 23% van de werknemers vervangen kon worden, meldt onder meer persbureau Bloomberg. In alle andere gevallen was het voordeliger om mensen het werk te laten doen, omdat het installeren en gebruiken van AI-systemen duurder is.

Grens verschuift wel

In de toekomst wordt het waarschijnlijk efficiënter om taken te automatiseren. De wetenschappers denken dat tegen 2030 tot 40% van de taken goedkoper door AI kan worden overgenomen, als de kosten dalen en de nauwkeurigheid verbetert.

Eerder waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de ingrijpende gevolgen als AI-toepassingen zoals ChatGPT steeds meer taken overnemen van mensen. De opkomst van AI raakt volgens IMF-topvrouw Kristalina Georgieva wereldwijd bijna vier op de tien banen. Vorige week werd nog bekend dat het Nederlandse kabinet de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies vraagt om in kaart te brengen welke banen verloren kunnen gaan, omdat AI-systemen het werk overnemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in