Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral rijkere landen gaan AI-impact op banen en salarissen voelen, aldus IMF

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) raakt bijna vier op de tien banen ter wereld, zegt de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva. Vooral rijkere landen kunnen volgens haar profiteren van de voordelen van nieuwe technische mogelijkheden, maar krijgen ook meer te maken met de nadelen zoals een dreigende terugloop van de werkgelegenheid omdat AI werk van mensen overneemt. Ook de lonen zouden hierdoor onder druk kunnen komen te staan.

AI, ChatGPT
Shutterstock

De kans is groot dat AI zorgt voor meer ongelijkheid op de wereld, waarschuwt de topvrouw van de VN-organisatie. Werknemers die bijvoorbeeld minder kunnen werken door AI en daardoor een lager inkomen hebben, raken achter op de mensen die door de technologie productiever kunnen werken en meer kunnen verdienen.

Minder AI-voordeel voor armere landen

Armere landen hebben volgens de IMF-topvrouw waarschijnlijk minder voordeel van AI. Veel van deze landen hebben daar namelijk niet de mensen met de juiste vaardigheden voor of de infrastructuur, aldus Georgieva. Daarom kan de technologie ook de ongelijkheid tussen landen vergroten.

Overheden zouden zich er volgens haar voor in moeten zetten om de ongelijkheid door de opkomst van AI zoveel mogelijk te voorkomen. Landen moeten volgens haar uitgebreide vangnetten opzetten en omscholing aanbieden aan mensen die door kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld hun baan kwijt kunnen raken.

'Overheidsingrijpen nodig'

Steeds meer bedrijven maken in rap tempo gebruik van AI en ook daarom is het nodig dat overheden ingrijpen, volgens de Bulgaarse. Zo bouwen steeds meer techconcerns eigen chatbots. Google meldde vorige week wereldwijd honderden banen te schrappen op de afdelingen van zijn assistent, smartphones en slimme horloges en thermostaten omdat het concern meer wil investeren in het ontwikkelen van AI.

Afgelopen weekend zei de topman van 's werelds grootste uitzendconcern Adecco ook dat AI banen kan laten verdwijnen - inclusief informatiebanen - en tegelijkertijd kan zorgen voor nieuwe banen. "Als je alleen maar informatie berekent, verzamelt en verwerkt, dan loopt je baan gevaar", waarschuwt Adecco-CEO Denis Machuel, "of het nu een baan is in de financiële wereld, in de juridische wereld of in het zakenleven, want dat is wat kunstmatige intelligentie doet."

Overspoeld met data

Computers zullen veel taken overnemen van mensen, maar tegelijk raakt de wereld waarschijnlijk overspoeld met "nog meer data, nog meer manieren om naar verbanden, producten en diensten te kijken", aldus topman Machuel. Daarvoor zijn ook mensen nodig, voegde hij daaraan toe.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in