Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers gewaarschuwd: AI neemt jullie banen over, aldus Nobelprijswinnaar

Nobelprijswinnaar voor de arbeidsmarkt Christopher Pissarides waarschuwt dat bepaalde IT'ers hun eigen glazen ingooien door kunstmatige intelligentie (AI) te promoten. AI zal uiteindelijk hun banen overnemen, stelt de econoom die eerder de Nobelprijs won voor zijn werk aan een arbeidsmarktmodel.

AI en werknemers
Amazon

Volgens hem kunnen jongeren om die reden ook maar beter geen exacte opleidingen zoals wiskunde, techniek en informatica gaan doen. Pissarides denkt dat "empathische" en creatieve vaardigheden juist kunnen gedijen in een wereld die gedomineerd wordt door kunstmatige intelligentie.

'Overbodig worden'

Hoewel de vraag naar bèta/technische vaardigheden op dit moment nog steeds snel groeit, zullen banen waarbij persoonlijk contact noodzakelijk is, zoals in de horeca en de gezondheidszorg, volgens de hoogleraar de banenmarkt blijven domineren.

"De vaardigheden die nu nodig zijn, om gegevens te verzamelen, te ordenen, te ontwikkelen en te gebruiken om de volgende fase van AI te ontwikkelen of om AI beter toepasbaar te maken voor banen, zullen overbodig worden", stelt de wetenschapper.

Andere vaardigheden

De populariteit van bèta- en techniekvakken, zoals informatica, nam de afgelopen jaren sterk toe omdat studenten hopen dat ze beter inzetbaar zijn op de toekomstige arbeidsmarkt. De snelle opkomst van AI kan de vaardigheden die werknemers nodig hebben dus veranderen, omdat sommige taken en functies hierdoor overbodig worden. Pissarides benadrukt ook dat er niet neergekeken moet worden op banen in onder meer de gezondheidszorg en bij klantenservices. Ze zijn volgens hem op een hoger niveau dan waar ze vroeger waren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in