Overslaan en naar de inhoud gaan

'AI bedreigt salarissen, maar niet banen'

Berichten dat AI een einde maakt aan menselijke arbeid zijn mogelijk sterk overdreven, stelt de Europese Centrale Bank. Dat financiële instituut heeft onderzoek gedaan naar de impact van AI op de arbeidsmarkt en komt tot de conclusie dat het mee blijkt te vallen. AI vernietigt nu geen banen, maar creëert juist nieuwe banen. Vooral voor jongere en hoger opgeleide mensen.

salaris
Shutterstock

Bedrijven investeren flink in kunstmatige intelligentie (AI), in de grootschalige omarming van zogeheten generatieve AI (genAI) die sinds iets meer dan een jaar loopt. Eind 2022 heeft OpenAI namelijk zijn AI-chatbot ChatGPT openbaar beschikbaar gesteld en dat heeft de mogelijkheden van genAI-gebruik voor een breed publiek zichtbaar gemaakt. Daarbij zijn ook beperkingen en nadelen aan het licht gekomen, maar de algemene trend lijkt toch enthousiaste acceptatie te zijn.

Taken worden wel wat overgenomen

Wetenschappers en economen hebben zich daarbij ook gestort op de impact die AI heeft op de arbeidsmarkt. Ondertussen zijn ook zorgen bij het algemene publiek aangewakkerd dat AI de toekomst van mensenwerk en werkgelegenheid bedreigt. Volgens onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) in zestien Europese landen gaat AI niet banen inpikken van mensen. Sommige taken worden wel overgenomen door AI-toepassingen.

"Golven van innovatie zijn meestal vergezeld van zorgen over de toekomst van banen. Deze angst volhardt, ondanks het feit dat de geschiedenis suggereert dat voorgaande vrees over teloorgang van arbeidsplaatsen overdreven zijn gebleken", schrijven de ECB-onderzoekers. Zij tonen aan dat tijdens de deep learning hausse van de jaren 2010 activiteiten met hogere blootstelling aan AI-technologie juist een groter deel van de werkgelegenheid in Europa innamen.

Impact op salaris, soms plus

Momenteel creëert AI nieuwe banen, die met name voor jongere en hoger opgeleide mensen kansen bieden. Daarbij is er wel sprake van impact op salarissen, maar dat kan soms in positieve zin zijn. Activiteiten die worden geraakt door AI kunnen een kleine verhoging in de beloning beleven, zien de ECB-onderzoekers. Zij waarschuwen nog wel dat er geen definitieve uitspraken zijn te doen over de verdere toekomst. Nieuwe ontwikkelingen op AI-gebied en technologie die door AI wordt gefaciliteerd kunnen de arbeidsmarkt nog flink gaan veranderen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in