Overslaan en naar de inhoud gaan

McKinsey: vrouwen straks meer de dupe van AI dan mannen

Vrouwen worden waarschijnlijk meer de dupe van de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) dan mannen, stellen deskundigen van het Amerikaanse organisatieadviesconcern McKinsey. Volgens een nieuw rapport van de firma zou AI wel eens bijna een derde van het totaal aan gewerkte uren in de Amerikaanse economie overbodig kunnen maken.
werkplek
© Apple
Apple

Onderzoekers berekenden dat vrouwen in de Verenigde Staten anderhalf keer meer kans hebben dan mannen om een nieuw beroep te moeten zoeken, omdat hun werk wordt overgenomen door AI.

Dat laatste komt volgens de kenners doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in de bedrijfstakken met banen die lagere lonen hebben. Dat werk zou bij uitstek geschikt zijn om (makkelijker) door een computer te laten uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld om ondersteunend kantoorwerk en de klantenservice.

Vooral laagbetaalde mensen

Ook gekleurde en Latijns-Amerikaanse werknemers in de VS zullen volgens McKinsey sneller de negatieve gevolgen van AI ervaren als de vraag naar productiewerkers gaat krimpen door de voortgaande technologische vernieuwingen. De onderzoekers denken dat er voor het einde van 2030 minstens 12 miljoen werknemers in de VS van beroep zullen moeten veranderen. Voor een deel is dat ook het gevolg van de verduurzaming en het streven van bedrijven om CO2-neutraal te worden. Die omslag zal de Amerikaanse arbeidsmarkt komende jaren flink op zijn kop zetten, is de verwachting.

Wat zorgwekkend is, zegt McKinsey-bestuurder Kweilin Ellingrud, is dat de omslag vooral gevoeld wordt door laagbetaalde werknemers. De kans dat zij van beroep moeten veranderen is tot veertien keer groter dan voor mensen met de hoogste lonen. De meeste gedupeerden zullen straks extra vaardigheden moeten aanleren om nieuw werk te vinden. Daarnaast kan AI-inzet ook beroepsgroepen helpen waar flinke tekorten heersen, maar dat kan dan de hoge lonen - ontstaan vanwege personeelsschaarste - dus onder druk zetten.

Ook advocaten, leraren, adviseurs

McKinsey stelt in zijn uitgebreide rapport 'Generative AI and the future of work in America' dat uiteindelijk alle dienstverlenende beroepen zullen veranderen door de opkomst van chatbots zoals ChatGPT. Dit loopt dus van advocaten en leraren tot financiële adviseurs en architecten. Het "zal waarschijnlijk niet zo'n ramp zijn" voor die beroepen, verklaart McKinsey-partner Michael Chui. Maar genAI "gaat bijna elke baan veranderen".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in