Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer AI-banen wereldwijd door AI-omarming'

De vraag naar AI-banen is in de afgelopen twee jaar enorm gestegen, stelt HR- en Payroll-platform Deel op basis van een eigen data-analyse. Organisaties namen in die periode maar liefst 59% meer medewerkers in AI-, software-engineering- en data-science-functies aan ten opzichte van 2021. Nederland lijkt tussen 2022 en 2023 echter wat achter te lopen op de rest van de wereld. 

Werken met robots
Shutterstock.com

Deel baseert zijn analyse op zijn eigen data, bestaande uit ruim 20.000 klanten en 300.000 werknemers verspreid over 150 landen, die allemaal het platform van het bedrijf gebruiken.

Startschot voor nieuwe AI-wedloop

Uit die data concludeert het bedrijf dat er zeker tussen september 2022 en 2023 meer vraag is geweest naar AI-, software-engineering- en datascience-functies. De stijging in de vraag kwam in die periode namelijk uit op 38%. In dezelfde periode werd ook ChatGPT geïntroduceerd, wat het startschot voor een nieuwe AI-wedloop betekende. 

Opvallend is dat de cijfers in Nederland een stuk minder spectaculair zijn. Deel analyseerde op verzoek van AG Connect ook hoeveel mensen er in ons land met een AI-functie zijn aangenomen tussen september 2022 en 8 november 2023. Daaruit blijkt dat slechts één bedrijf in Nederland iemand met een AI-functie heeft aangenomen. Daarnaast hebben internationale bedrijven drie Nederlandse AI-werknemers aangenomen. Waarom de aantallen in Nederland zo verschillen van de wereldwijde trend, wordt niet verklaard. 

Meer internationalisering

De komst van ChatGPT zorgt ook voor een aantal nieuwe functies, constateert Deel. In India bestaan tegenwoordig bijvoorbeeld ook functies als AI Engineer, AI Training Lead en AI Computer Vision Engineer. 

Daarnaast zorgt de nieuwe wedloop voor meer internationalisering. Zeker Amerikaanse bedrijven nemen vaker talent aan in andere landen, en dan met name in Brazilië, Canada en Argentinië. Engelse en Canadese bedrijven werven op hun beurt juist weer vaker in de VS, aldus de analyse.

Die internationalisering heeft volgens Dennis Valkema, general manager Benelux bij Deel, echt te maken met de 'AI-adoptie'. Volgens hem worden door die omarming traditionele wervingsbarrières doorbroken. "In deze analyse is enkel gekeken naar functies met AI in de titel, terwijl er ook andere functies bestaan die inherent zijn aan AI, en vaardigheden zoals ‘prompt engineering’ vereisen. Mijn gevoel zegt dat we nog maar aan de vooravond staan van een doorbraak op het gebied van internationalisering, ook in de Benelux."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in