Overslaan en naar de inhoud gaan

Economische onzekerheid geeft tijdelijk iets meer lucht op IT-arbeidsmarkt

De economische onzekerheid lijkt voor iets meer lucht op de enorm krappe IT-arbeidsmarkt te zorgen, constateert zowel Hello Professionals als het UWV. Het aantal actief zoekende techprofessionals nam in het derde kwartaal van dit jaar wat toe, terwijl het aantal vacatures voor IT'ers iets is afgenomen. De vraag is hoe lang deze trend zich voortzet. 

Vergrootglas voor papieren uitsneden van mensen.
Shutterstock.com

In het derde kwartaal van dit jaar daalde het aantal uniek geplaatste IT-vacatures van 13.344 naar 11.652, stelt Hello Professionals in zijn kwartaalupdate. Dat komt neer op een afname van 13% ten opzichte van een kwartaal eerder. 

Tegelijkertijd is het aantal IT'ers dat zoekt naar een nieuwe baan weer toegenomen. Dat aantal komt volgens Hello Professionals nu uit op 7%, terwijl het nog geen jaar geleden om slechts 1% ging. Het aantal latent zoekende IT-professionals is echter wel gedaald, naar 54%.

Ook het UWV constateert dat de vraag en het aanbod ietsje dichter bij elkaar komen: de IT-arbeidsmarkt wordt al sinds het derde kwartaal van 2022 iets minder gespannen. Ondanks deze ontwikkeling blijft de IT-arbeidsmarkt ook in het tweede kwartaal van 2023 zeer krap, al is deze dus wel iets minder krap dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Over de meest recente drie maanden heeft het UWV nog geen cijfers. 

Economische onzekerheid

Volgens de detacheerder hebben de ontwikkelingen te maken met de economische onzekerheid. Bedrijven zijn in dergelijke periodes vaak terughoudender in het aannemen van nieuw personeel en stellen vaker investeringsbeslissingen en projecten uit tot de economische vooruitzichten gunstiger zijn. Daardoor worden er minder vacatures geplaatst.

Ondertussen hebben wat minder IT'ers een baan gevonden en hebben meer werkenden hun baan verloren. Uit cijfers van het UWV blijkt zelfs dat het aantal WW-uitkeringen voor IT'ers al sinds begin dit jaar toeneemt. 

Trend zet niet door

De vraag is echter of de huidige trend verder door gaat zetten in de toekomst. Wat Hello Professionals betreft is dat nog absoluut geen zekerheid. De detacheerder stelt zelfs dat er een "aanzienlijke mogelijkheid" is dat de beweeglijkheid op de arbeidsmarkt weer gaat afnemen. "De vacatures nemen af en de aanhoudende economische onzekerheid zorgt ervoor dat mensen minder geneigd zijn om actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan", aldus algemeen directeur Maarten Cobelens. 

Cobelens verwacht dat de krapte met name op het gebied van HBO-functies aanhoudt, vertelt hij desgevraagd aan AG Connect. "De instroom op de arbeidsmarkt is nog steeds te laag om de groeiende sector te bedienen, ook met de huidige vergrijzing."

Verder verwacht hij dat werk van het mbo nog meer gaat verplaatsen naar hbo-niveau, als gevolg van robotisering op IT-functies. "We moeten mbo'ers dus misschien ook meer stimuleren om door te studeren."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in