Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldvorming cruciaal voor oplossen tekort ICT'ers

Het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT'ers, dat eerder dit jaar werd gepresenteerd, heeft terecht de aandacht gevestigd op het tekort aan IT-professionals in Nederland. Om dit probleem aan te pakken, moeten we de beeldvorming rondom IT veranderen en het onderwijs opnieuw vormgeven.
IT in de klas
© Liesbeth Dingemans
Liesbeth Dingemans

De huidige beeldvorming van IT als een vakgebied voor 'nerds in T-shirts' voldoet niet meer. It’s a numbers game: om meer IT’ers te werven moeten we ook vrouwen betrekken, omdat er domweg te weinig mannen zijn. Speciale programma's gericht op meisjes kunnen helpen om een breder scala aan talent aan te trekken. Ik aarzel om te zeggen dat je het dan moet koppelen aan bijvoorbeeld toepassingen in de fashion industrie om het interessanter te maken voor die doelgroep – interesse in werken met processen en automatisering is niet specifiek iets alleen voor jongens.

Ik zie meer in een herpositionering van IT in het onderwijs. Op dit moment zit het vooral in de bètahoek, maar het is inmiddels zo’n essentieel onderdeel van onze samenleving dat een apart vak verdedigbaar is. Je kan dan diverse modules aanbieden, zoals coderen, procesautomatisering en toepasbare IT. Het leren van programmeren is ook te vergelijken met het leren van een nieuwe taal, wellicht zou je het meer in die hoek moeten plaatsen. Met een andere positionering van zo’n vak, zullen kinderen en jongeren daar ook andere keuzes in maken.

Waarom geen gastcolleges voor het MBO?

In het Aanvalsplan wordt verder gesproken over een Cloud IT Academy, met een focus op MBO4 afgestudeerden. Dat is ook een voorbeeld van een nieuwe route in IT onderwijs, ik vind dat echt een goed idee. Ik zie wel het gevaar dat het een statisch programma wordt, omdat onderwijsvernieuwingen traag kunnen gaan, terwijl het werkveld IT razendsnel verandert. Gastcolleges kunnen daarvoor een oplossing zijn - ik doe dat wel eens voor de universiteit, maar waarom zou je dat niet voor het MBO doen? Ook het idee om de focus te verleggen van gevolgde opleidingen naar vaardigheden is zeer waardevol. Praktijkervaring en coaching spelen een cruciale rol in het behoud van talent en het bevorderen van groei en brengen vaak meer dan certificaten.

Wat niet genoemd wordt in het Aanvalsplan maar de instroom van nieuwe groepen ook kan ondersteunen, is als meer IT-bedrijven zich vestigen buiten de randstad. Jongeren zullen sneller voor zo’n opleiding kiezen, als ze zien dat er werk is in de buurt.

Het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT'ers biedt een mooie aanzet om het tekort aan IT-professionals aan te pakken. Het is nu tijd om actie te ondernemen en samen te (blijven) werken aan een sterke IT-sector.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in