Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar 'kunstmatige algemene intelligentie' barst los

'Koop voor mij een paar vintage Air Jordans', is een opdracht waar een tekstrobot als ChatGPT nu nog niks mee kan. Maar met de komst van GPT-4 zijn wel verschillende initiatieven ontstaan om het natuurlijke taalmodel (LLM) klaar te stomen om verschillende opdrachten zelfstandig achter elkaar uit te voeren, zonder dat daar eerst specifiek op is getraind.
freaky artificial intelligence
© Shutterstock
Shutterstock

Zeker twee opensource-projecten - Auto-GPT en BabyAGI - zijn opgezet om op zoek te gaan naar kunstmatige algemene intelligentie (AGI), zo pikte Ars Technica op uit een hype op sociale media. Het idee is dat dat met zo'n AGI taken kunnen worden uitgevoerd door een AI-systeem dat niet specifiek is getraind of geprogrammeerd voor een bepaalde taak. Het systeem zou kunnen leren van ervaringen en zich aanpassen wanneer nieuwe omstandigheden zich voordoen. Daarmee verschilt het van de huidige AI-systemen die zijn gericht op een gespecialiseerd taak (narrow AI).

Een van de manieren om daar te komen, is door verschillende, meer gespecialiseerde systemen te koppelen die dan elk deeltaken uitvoeren. Auto-GPT en BabyAGI gebruiken allebei een script en een extern geheugen dat het mogelijk maakt output van GPT-4 weer opnieuw aan het LLM te voeren. Die verse input dient dan voor verdieping van de gegeven opdracht, voor het corrigeren van fouten en om aanpassingen voor te stellen.

API's ontbreken

In het geval van de vraag om vintage Air Jordans, creëert AutoGPT een meerstappenscript en probeert dat vervolgens uit te voeren. Er wordt eerste gezocht naar plekken waar de schoenen te koop zijn, in een volgende stap wordt gekeken naar de specificaties waaraan de schoenen moeten voldoen en uiteindelijk als het juiste paar gevonden is, kan een opdracht volgen om de schoenen aan te schaffen en op te laten sturen. Die laatste stap lukt nog niet omdat GPT-4 nog geen koppeling heeft met een betalings-API. Maar wat niet is, kan nog komen, stelt Ars Technica die dit voorbeeld uitprobeerde met een versie van Auto-GPT.

De maker van Auto-GPT - Toran Bruce Richards - omschrijft zijn project als een experimentele open source toepassing die de mogelijkheid toont van het GPT-4 taalmodel. Het script schakelt verschillende 'LLM-gedachten' aan elkaar om autonoom elk doel te bereiken dat je voor ogen hebt.

De bedenker van BabyAGI - Yohei Nakajima - liet zich inspireren door de HustleGPT-beweging die in maart ontstond nadat op sociale media het idee ontstond dat het wellicht met GPT-4 mogelijk zou worden het model autonoom geld voor je te laten verdienen. Zou het mogelijk zijn om een AI-ondernemer te bouwen, was het uitgangspunt voor Nakajima.

Mogelijkheden nog beperkt

Hoewel ze aardige experimenten opleveren, zijn beide initiatieven nog sterk beperkt in hun mogelijkheden. GPT-4 zelf is door OpenAI ingekaderd voor het uitvoeren van specifieke taken en kan daar niet omheen. Bovendien heeft het LLM nog erg veel last van hallucinaties. In het geval van de schoenen, kan het model op de proppen komen met niet-bestaande producten, dito reviews en verzonnen winkels waardoor de actie in het honderd loopt.

Nakajima kan ook nog geen nuttige toepassingen noemen voor BabyAGI, maar ziet het project vooral als een opzet voor iets waar anderen heel spannende dingen bovenop kunnen bouwen. Hoewel het BabyAGI-project nog geen twee weken bestaat, trekt het al veel aandacht en gaan anderen er daadwerkelijk mee aan de slag.

Wel verstandig implementeren

Volgens Ars Technica zijn Richards en Nakajima niet de enigen die proberen GPT-4 autonoom te laten werken. OpenAI heeft zelf ook al in de testfase voordat het grote publiek ermee aan de slag mocht, gekeken of er geen gevaarlijke toepassingen mee te ontwikkelen zijn. Ook Nakajima toont zich niet erg bezorgd over de ontwikkeling. Alle technologie kan gevaarlijk zijn wanneer deze niet verstandig wordt geïmplementeerd en rekening gehouden wordt met potentiële risico's, stelt hij. De mogelijkheden van BabyAGI zijn beperkt tot het genereren van tekst, dus dat kan geen kwaad, verwacht hij.

Wie wil spelen met de mogelijkheden van Auto-GPT kan terecht bij de webversie die ervan is gemaakt genaamd AgentGPT. Een webversie van BabyAGI is te vinden onder 'God Mode'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in