Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorlopig geen GPT-5, belooft OpenAI

CEO Sam Altman van OpenAI stelt dat zijn bedrijf nu niet werkt aan de opvolger voor het geruchtmakende GPT-4 en voorloper GPT-3.5. Die twee grote taalmodellen (large language models, LLM's) voor AI-toepassingen zoals ChatGPT hebben de afgelopen maanden veel opzien gebaard, maar ook ophef veroorzaakt. Een groep AI-experts heeft samen met miljardair Elon Musk een oproep gedaan om de nu heel snel verlopende AI-ontwikkeling tijdelijk te pauzeren.
Pauze
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Die open brief heeft ook voor opzien en ophef gezorgd.

Op een AI-evenement aan het gerenommeerde tech-onderzoeksinstituut MIT heeft OpenAI-CEO Altman verklaard dat er nu geen training wordt uitgevoerd om de volgende, vijfde generatie van het GPT LLM te realiseren. De topman zei dit in reactie op een vraag over de open brief waarin een pauze van zes maanden voor AI-ontwikkeling wordt voorgesteld. Geruchten deden al de ronde dat OpenAI al druk bezig was met voorbereidend werk voor GPT-5, terwijl GPT-4 net in maart is uitgekomen.

Veiligheid van AI

De topman van het nu vooraanstaande AI-bedrijf zei op het MIT-evenement 'The Future of Business with AI' dat het de open brief ontbreekt aan veel technische nuance over waar een pauze nodig zou zijn, meldt The Verge. Een eerdere versie van de brief beweerde ook dat OpenAI al bezig is om GPT-5 te trainen, aldus Altman die via een videoverbinding meedeed aan de bijeenkomst. "Dat doen we niet en gaan we voorlopig niet doen", verklaarde de CEO van OpenAI. Hij noemt de brief in dat opzicht 'nogal onzinnig'.

Het is natuurlijk wel mogelijk dat Altmans AI-bedrijf ondertussen druk doende is om de mogelijkheden van het huidige GPT-4 uit te breiden. Dat is eerder al gedaan met GPT-3 dat toen het aanmerkelijk krachtigere GPT-3.5 heeft opgeleverd. CEO Altman benadrukt dat de gevolgen van AI-werk voor veiligheid goed overwogen moeten worden. "We doen dingen bovenop GPT-4 die volgens mij allerlei veiligheidskanten hebben die belangrijk zijn om te adresseren en die totaal ontbraken in de brief [met oproep voor een AI-pauze - red.]."

Een toeschouwer heeft een deel van het gesprek met OpenAI-CEO Altman gefilmd:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in