Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalig Google-topman vreest dat tijdelijke pauze op AI in voordeel van China is

Een tijdelijke pauze houden met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is in het voordeel van concurrerende landen zoals China. Dat meldt voormalig Google-topman Eric Schmidt.
Eric Schmidt
© Shutterstock
Shutterstock

Schmidt reageert in Financial Review op de oproep voor een pauze die werd geopperd door het Future of Life Institute. Dat is een organisatie die de risico’s van nieuwe technologieën in kaart brengt en zich richt op het voorkomen van rampzalige effecten die technologie met zich mee kan brengen. Diverse Nederlandse universiteiten en onderzoekers steunden de wereldwijde oproep, net als onder meer invloedrijke personen in de techwereld zoals Elon Musk.

De zorgen over de snelheid van de ontwikkeling van AI zijn legitiem volgens Schmidt, maar hij vindt het juist een verantwoordelijkheid voor techbedrijven om normen te stellen waarmee deze zorgen worden weggenomen. Een pauze van een half jaar ziet hij niet als een goede beslissing. “Waar ik voor ben, is om iedereen zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen om te bespreken wat de juiste vangrails zijn”, aldus Schmidt.

Hij stelt dat hij eerder hoopte dat China en de VS het eens zouden kunnen worden over enkele gemeenschappelijke normen. “Maar ik denk dat het hoogst onwaarschijnlijk is, niet omdat het Westen niet bereid zou zijn om het te doen, maar omdat China het niet wil.”

Afname Chinese technologie

De handel en samenwerking tussen de westerse landen en China op technologisch vlak zoals computerchips, telecommunicatieapparatuur en sociale media zal volgens Schmidt de komende jaren alleen maar afnemen. “China is erg slim, ze weten wat ze doen. We moeten onze zaakjes op orde krijgen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in