Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-CEO Pichai loopt niet warm voor pauze in AI-ontwikkeling

Google CEO Sundar Pichai vindt het geen goed idee om regels speciaal voor AI te maken. Het is beter de regels in bestaande industrieën zoals de gezondheidszorg aan te scherpen, bijvoorbeeld wat betreft privacy. Hij vindt wel dat er veel gediscussieerd moet worden over de toepassing van AI om te voorkomen dat dergelijke systemen een ontwrichtende hoeveelheid misinformatie verspreiden.
Sundar Pichai
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Pichai deed zijn uitspraken in de podcast Hard Fork van de New York Times. Daarin kondigt hij ook aan dat een nieuwe versie van de tekstrobot Bard beschikbaar is, die gebaseerd is op een geavanceerde model genaamd PaLM. Bard maakte tot nog te gebruik van een lichtgewicht versie van LaMDA.

Hij gaat in de podcast in op de recent geuite zorgen over de ontwikkeling van geavanceerde taalmodellen. Veel prominenten uit wetenschap en bedrijfsleven steunden deze week zelfs een oproep van de Future of Life beweging om de ontwikkeling van dergelijke taalmodellen minimaal een half jaar te pauzeren. In die tijd zou betere regelgeving ingesteld kunnen worden die uitwassen zoals de verspreiding van misinformatie, tegengaat.

Geen specifieke regels voor AI

Pichai lijkt het geen goed idee om dergelijke AI-specifieke wetgeving te maken. "Het is belangrijk te luisteren naar de bezwaren. Dit vraagt om veel debat, niemand weet alle antwoorden, geen bedrijf kan het helemaal op orde krijgen. AI is te belangrijk om niet te reguleren." Maar hij voegde daaraan toe dat het beter is regulering toe te passen op bestaande industrieën in plaats van nieuwe wetten specifiek gericht op AI.

Op de vraag of hij zich zorgen maakt dat AI-systemen net zo goed of zelfs beter worden als mensen in een breed scala aan taken, zei hij: "Het is duidelijk voor mij dat deze systemen heel, heel veel gaan kunnen, maar het maakt niet uit of dat nu het punt van AGI (artificial general intelligence) bereikt. Kunnen systemen op grote schaal misinformatie veroorzaken. Ja! Is het AGI? Dat maakt niet uit. Waarom moeten we ons zorgen maken over de veiligheid van AI? Omdat we erop moeten anticiperen en meebewegen om dat punt te voorkomen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in