Overslaan en naar de inhoud gaan

Cortana op weg naar de uitgang, nu Microsofts CoPilot binnenkomt

Microsoft presenteerde Cortana in 2014 als slimme assistent. In 2019 kondigde het bedrijf aan dat Cortana een centrale rol zou krijgen in alle Windows- en Office-varianten inclusief de installatie daarvan. Vreemd genoeg werd bekend dat het hulpje voorlopig niet in het Nederlandse taalgebied beschikbaar kwam, net als in andere 'kleine' taalgebieden. Nu lijkt het einde te naderen voor Cortana. Met Copilot - de tekstrobot op basis van taalmodel GPT 4 - in aantocht, is Cortana overbodig.

Cortana
© Shutterstock
Shutterstock

De zelfstandige app verdwijnt uit Windows 10 en 11, maar blijft nog even in de mobiele versies van Outlook en Teams en in Microsoft Teams displays en Microsoft Teams rooms.

Copilot is tijdens de laatste ontwikkelaarsconferentie Build neergezet als dé slimme hulp die voor elke Microsoft-toepassing inclusief Windows en zoekmachine Bing ontwikkeld wordt. Met CoPilot kan een gebruiker in natuurlijke zinnen opdrachten geven zoals het aanpassen van de instellingen, bijvoorbeeld de lichte of donkere modus, zonder in de instellingen te hoeven zoeken naar de betreffende knop of aanvinkveldje. Copilot geeft ook tips voor het gebruik van de betreffende applicatie. Dat is in essentie ook wat Cortana doet, maar CoPilot doet het beter. Bovendien is het GPT-taalmodel wel in staat Nederlands goed te begrijpen en te schrijven.

Hoewel Microsoft het nog niet met zoveel woorden zegt, lijkt het staken van de ondersteuning van de standalone app het einde in te luiden van het hulpje dat Nederland nooit wist te bereiken. Cortana was in 2014 het antwoord van Microsoft op de introductie van Siri van Apple, Google Now en Alexa van Amazon. Alle vier introduceerden zij spraak als nieuwe manier om instructies aan een computer of 'slim apparaat' te geven. Microsoft zegt nu dat de mogelijkheid om spraakopdrachten te geven een standaard eigenschap wordt van Windows 11.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in