Overslaan en naar de inhoud gaan

Cortana wordt slimmer door analyse context

Microsoft heeft uit de doeken gedaan hoe het bedrijf verwacht Cortana meer complexe taken te laten afhandelen tijdens zijn Build 2019 developer conference.
Cortana

Cortana moet zich gaan onderscheiden van de digitale assistenten van Apple en Google door meer de context te betrekken bij de vraag die een gebruiker stelt. Daardoor moet Cortana uitstijgen boven het niveau van een enkel antwoord op een enkele vraag. De technologie van het vorig jaar overgenomen Semantic Machines speelt daarbij een grote rol.

Microsoft geeft tegenover ZDNet het voorbeeld dat Cortana straks op de opdracht van een gebruiker 'Bel John', ook weet welke John moet worden gebeld. Daartoe worden gegevens uit onder meer Office 365 en Microsoft 365 betrokken en daaraan losjes gekoppeld ook publiek beschikbare data. De technologie van Semantic Machines kan zo een inschatting maken van de meest waarschijnlijk antwoord op een vraag in plaats van er naar te raden.

Productiviteit verhogen

Om de Semantic Machine-technologie te kunnen laten werken moet het 'substraat' waar Cortana mee werkt wel worden verrijkt met datatypes als contacten, e-mail, agenda's, identiteiten en dergelijke. Microsoft wil de nieuwe eigenschappen vooral inzetten voor zakelijke toepassingen om de productiviteit van werknemers te verhogen.

Wanneer de vernieuwde Cortana in praktijk getest kan worden, heeft Microsft niet bekend gemaakt. Overigens is Cortana - vijf jaar na de introductie en de aangekondiging dat de digitale assistent een speerpunt wordt in Microsofts strategie - nog altijd niet in Nederland beschikbaar. De voornaamste reden is dat de digitale assistent niet (goed) overweg kan met de Nederlandse taal. Wie de Engelstalige variant wil gebruiken, moet drie aanpassingen maken in de instellingen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in