Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: ‘Cortana moet een universele app worden’

Microsoft ziet zijn stemassistent Cortana niet langer als een concurrent van Google Assistent en Amazon Alexa. Het bedrijf gelooft in een toekomst waarin Cortana op alle platformen samenwerkt met de twee assistenten.

Terwijl de verschillende slimme speakers van Google en Amazon wereldwijd als warme broodjes over de toonbank gaan, is er de afgelopen jaren slechts één speaker met Microsofts Cortana verschenen. Die flopte, mede omdat Cortana minder slim is dan de twee concurrerende stemassistenten. Het is daarom niet verrassend dat Microsoft een andere weg inslaat. Er komen geen consumentenspeakers met Cortana meer, en de assistent wordt niet meer gepositioneerd als een alternatief voor Google Assistent of Amazon Alexa. ‘’Cortana moet een skill (toevoeging) worden voor alle Microsoft 365-klanten’’, verklaarde Microsoft-topman Satya Nadella op een Amerikaans media-evenement waar onder andere The Verge bij was.

Cortana integratie met Google Assistent

Nadella vindt dat Cortana samen moet werken met Google Assistent en Amazon Alexa, ‘net zoals je Microsoft-apps kan gebruiken op Android en iOS.’ Deze strategie komt niet uit de lucht vallen: in 2017 maakten Microsoft en Amazon al bekend dat Cortana geïntegreerd zou worden in Alexa. Vorig jaar kwam een testversie uit, die sindsdien verbeterd wordt.

Nu wil Microsoft zijn stemassistent ook compatibel maken met Google Assistent. Nadella maakt niet helemaal duidelijk hoe hij dat voor zich ziet, al hint hij dat Cortana een skill kan worden. De Google Asisstent ondersteunt skills via externe diensten als IFTTT, maar die zijn over het algemeen minder gebruiksvriendelijk. Een directe samenwerking met Google – zoals die er ook is met Amazon – zal vermoedelijk een beter resultaat opleveren. Google heeft zich nog niet uitgelaten over Microsofts visie. Microsoft zegt dat er nog geen afspraken gemaakt zijn.  

Cortana op de schop

Eerder deze week onthulde Microsoft al dat het Cortana los gaat weken van de Windows-zoekfunctie. Ook wordt de assistent uitgeschakeld bij het installeren van zakelijke en educatieve Windows-versies. Voorlopig verschijnt Cortana niet in Nederland, bevestigt de techgigant aan AG Connect.   

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in