Innovatie & Strategie

Windows
Windows search & Cortana

Windows 10 ontkoppelt search en Cortana

De ingebouwde zoekfunctionaliteit van Windows 10 wordt losgeweekt van spraakassistent Cortana.

© Microsoft
17 januari 2019

De ingebouwde zoekfunctionaliteit van Windows 10 wordt losgeweekt van spraakassistent Cortana.

Microsoft voert een echtscheiding door in de eerstkomende grote release van Windows 10. Spraakassistent Cortana zal dan niet langer gekoppeld zijn aan de standaard search in Windows 10 die functioneert op basis van tekstinvoer. Beide softwareproducten van de Windows-maker zijn los beter te verbeteren, redeneert Microsoft.

De loskoppeling van search en Cortana is voor geïnteresseerden al te bekijken en uit te proberen. De aankomende scheiding is namelijk al doorgevoerd in een testrelease van Windows 10. Deze build 18317 is gister vrijgegeven door Microsoft. Elk van de twee 'gebruikerservaringen' valt na de ontkoppeling onafhankelijk te innoveren om zo het beste hun doelgroepen en gebruiksscenario's te bedienen, stelt Windows-topvrouw Dona Sarkar in een blogpost. Zij is verantwoordelijk voor het Windows Insider-testprogramma van Microsoft.

Feedback en veranderingen

"Sommige Insiders hebben deze update al enkele weken en we waarderen alle feedback die we tot op heden daarover hebben ontvangen", schrijft Sarkar. Het aanklikken van het zoekvak in Windows 10 levert in de testbuild nu een eigen gebruikerservaring op, die dus is gericht op de best mogelijke tekst-search. Het aanklikken van het Cortana-icoontje leidt direct naar de spraakgestuurde ervaring van Microsofts digitale assistent.

Andere instellingen voor search en Cortana zijn in Windows 10 nu ook gesplitst, inclusief de van toepassing zijnde group policies voor beheer van deze Windows-functionaliteit. Terwijl Cortana formeel nog altijd niet beschikbaar is in het Nederlands, voert Microsoft nu ook veranderingen door voor de tekstgebaseerde zoekmogelijkheden. Dit omvat een bijgewerkt ontwerp van de landingspagina voor zoekopdrachten en het verbeteren van de zoekresultaten, blogt Sarkar. Deze veranderingen zijn al in eerdere testbuilds van Windows 10 opgedoken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.