Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober-update Windows 10 komt er nu aan

De grote October 2018 update voor Windows 10 is nu vrijelijk beschikbaar via Windows Update. De distributie van deze verbouwing van Windows 10 was eerder door Microsoft aan banden gelegd; om het aan sommige pc's wel en aan andere configuraties juist níet aan te bieden. Dit vanwege diverse bugs. Dit throttlen is nu passé en iedereen die handmatig op Windows-updates checkt, krijgt de oktober-update binnen.
Windows 10 update configureren
© Microsoft
Microsoft

Microsoft verklaart dat deze Windows-versie (1809) nu rijp is, voor geavanceerde gebruikers dan.

De Windows-maker geeft dus enerzijds het startschot voor gebruik van Windows 10 1809, dat oorspronkelijk in oktober is uitgebracht maar toen snel weer is ingetrokken. Het nu opnieuw gegeven startschot is echter niet voor algemeen gebruik.  De vanwege bugs ingetrokken oktober-update is halverwege november weer uitgebracht, maar toen voorzichtig aan gedistribueerd. Zo was de ISO te downloaden via Microsofts installatietool voor Windows 10. Het bedrijf gaf toen het advies aan gebruikers om te wachten tot de update automatisch werd aangeboden voor hun apparaten.

Bugs en beperkte beschikbaarheid

Gaandeweg deze geleidelijke uitrol zijn er nieuwe bugs aan het licht gekomen. Sommige daarvan geven conflicten met eindgebruikerssoftware zoals Apple's iCloud. In een ander geval werd geluid via HDMI-, USB-C- of DisplayPort-aansluitingen gesaboteerd door bugs in de grafische drivers van Intel. Daarnaast zijn er ernstigere bugs opgedoken die zakelijke gebruikers harder raken, zoals voor VPN- en securitysoftware. Ook standaardinstellingen voor Win32-apps en verbindingen met gedeelde netwerkschijven zijn geplaagd door bugs in Windows 10 1809.

Microsoft verklaart nu dat de oktober-update voor Windows 10 "volledig beschikbaar" is voor mensen die het bewust en handmatig downloaden via Windows Update. Dit stelt de softwareproducent in de toegevoegde 'uitrolstatus per 17 december 2018' die is toegevoegd aan de update-geschiedenispagina voor Windows 10 1809. Overigens ontbreekt deze mededeling nog op de Nederlandstalige versie van die informatiepagina. Daar staat nog de opmerking over upgradeblokkeringen die Microsoft tot voor kort hanteerde voor de 1809-release.

'Uitstekende update-ervaring'

Voorheen kregen gebruikers die zelf Windows Update lieten controleren op updates, niet per definitie de oktober-update aangeboden. Microsoft voerde de beschikbaarheid langzaam op. Dit blokkeren van de beschikbaarheid was om bekende problemen met bepaalde pc-configuraties te vermijden. Het "is een belangrijk aspect van onze gecontroleerde implementatie om gebruikers een uitstekende update-ervaring te bieden", aldus Microsoft in de opmerking over upgradeblokkeringen.

"We bepalen wat moet worden geblokkeerd op basis van de impact op gebruikers aan de hand van een nauwkeurig onderzoek van feedback en diagnostische gegevens voor apparaten. Het blokkeren van problemen heeft een hoge prioriteit voor ons en wij proberen deze zo snel mogelijk op te lossen." Dat laatste lijkt nu dus voltooid, vlak voor Kerstmis.

Resterende zaken

Mogelijk zijn niet alle bugs al gefixt. Volgens NeoWin resteren er nog enkele problemen, waar Microsoft nog blokkeringen voor hanteert. Dit zijn de hier boven al genoemde incompatibele Intel-displaydrivers, instabiliteit met F5 VPN-clientsoftware, en bugs met Trend Micro securitysoftware. Daarnaast staat de status nog op 'onopgelost' voor Edge-vastlopers en prestatieproblemen met het vergrendelingsscherm op pc's met oudere AMD GPU's. Het gaat hier om de Radeon HD2000 en HD4000, die door de chipfabrikant niet meer worden ondersteund.

Verder is er nu geen sprake van een algemeen downloadadvies voor alle gewone gebruikers, laat staan voor zakelijke gebruikers. Laatstgenoemde groep krijgt normaliter enige tijd ná de bulk van reguliere thuis- en MKB-gebruikers pas het signaal 'alles klaar' van Microsoft. Ook heeft het bedrijf de automatische download en installatie via Windows Update nog niet geactiveerd. Dit zou op korte termijn al kunnen, maar het is momenteel niet bekend wanneer dat gaat gebeuren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in