Overslaan en naar de inhoud gaan

Update voor Windows 10 oktober-update fixt netwerkschijffout

Microsoft heeft een cumulatieve update uitgebracht voor de grote oktober-update van Windows 10. Die herfst-release (1809) is geplaagd door diverse bugs, waaronder het wegvallen van gedeelde netwerkschijven na inloggen op Windows 10 met de October 2018 Update geïnstalleerd. De vers verschenen update KB4469342 lost dit probleem op.
Windows 10 venster

De fix voor de fout met netwerkschijven wordt automatisch gedistribueerd naar computers die al de 1809-release van Windows 10 draaien. Dat is een relatief klein aantal: enerzijds doordat de oktober-update vanwege ernstige bugs gauw weer is ingetrokken, en anderzijds doordat de recent hervatte uitrol nu zeer geleidelijk aan wordt uitgevoerd. Microsoft doet het voorzichtiger aan nadat eindgebruikers na vier preview-releases toch nog in-productie zijn gestuit op bugs met serieuze impact.

Bugs na bugs

Onder de bugs die zijn ontdekt ná de algemene release bevonden zich fouten die tot dataverlies konden lijden, maar ook conflicten met VPN-clients, met bepaalde securitysoftware, en met Apple's iCloud-applicatie. Laatstgenoemde problemen zijn pas later aan het licht gekomen: ironisch genoeg nadat Microsoft zijn October 2018 Update opnieuw had uitgebracht. Die re-release is gedaan nadat de eerder ontdekte databedreigende bugs zijn gefixt.

De 'vervolgbugs' hebben tot selectieve blokkade van de oktober-update geleid. Gebruikers met getroffen applicaties zijn door Microsoft ontzien wat betreft automatisch updaten naar de 1809-release. Voor iCloud-gebruikers heeft Apple inmiddels een update uitgebracht die de incompatibiliteit met deze Windows 10-versie oplost. Voor gebruikers van Cisco's antimalwaresoftware komt er een bijgewerkte versie van die securityclient, weet ZDnet te melden.

Nog wat bekende problemen

Voor de verbindingsfout met gedeelde netwerkschijven was er al wel een handmatige oplossing: een workaround die Microsoft aan beheerders aanreikte. De nu uitgekomen cumulatieve update biedt een betere oplossing. Er zijn echter nog twee bekende problemen nu met deze update, merkt Microsoft op in zijn informatiedocument over KB4469342.

De ene is het wegvallen van de zoekbalk in de Windows Media Player, wat kan optreden bij het afspelen van bepaalde mediabestanden. De ander is een mogelijke vastlopen van Windows' browser Edge. Laatstgenoemde probleem is aan Microsoft gemeld door GPU-maker Nvidia. Die firma heeft zelf een bijgewerkte driver gemaakt om dit crashprobleem op te lossen. Microsoft verwijst door naar deze hotfix voor GeForce-drivers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in