Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober-update Windows 10 loopt achter op eervorige release

De huidige oktober-release van Windows 10 wordt minder gebruikt dan de jaar oude voorganger, die tussentijds is vervangen door de april-update van dit jaar. De na vertraging snel uitgerolde April Update is goed voor het gros van de Windows 10-pc’s, terwijl de jaar oude oktober-release nog altijd enkele procenten gebruik kent. De nu met vertraging voorzichtig aan uitgerolde October 2018 Update loopt er achteraan.
Windows 10 October 2018 Update
© AdDuplex
AdDuplex

De uitrol van de nog altijd door bugs geplaagde oktober-update verloopt langzaam. Deze nieuwste versie van Windows 10 kan bogen op een marktaandeel van slechts 2,8 procent. Ondertussen zit de begin dit jaar vervangen oktober-release van 2017 (Fall Creators Update) op een 3,9 procent. De huidige meest gebruikte versie is de April Update (voorheen bekend als de Spring Creators Update), die na een buggy release een turbo-uitrol heeft gekregen en nu een forse 89,5 procent gebruik kent.

Updatetempo

Deze percentages zijn afkomstig van het bedrijf AdDuplex, dat in-app ads aanbiedt en daarmee naast app-gebruik ook de onderliggende Windows 10-versies meet. Terwijl dit meetnetwerk geen compleet bereik heeft voor alle installaties van Windows 10 geeft het wel een goede indicator van gebruik. De herfst-update van dit jaar is niet alleen kleiner in gebruik dan de eervorige versie, die dus ook in het herfstseizoen uitkwam.

De huidige oktober-update (met versienummer 1809) loopt ook nog eens achter op het updatetempo. Eind november vorig jaar was de toenmalige herfst-update zijn eervorige voorganger (de Anniversary Update, van augustus 2016) gepasseerd. Laatstgenoemde is nu met 1,4 procent nipt kleiner dan de Creators Update (1,5 procent), die in de lente van vorig jaar is uitgebracht.

Windows 10 October 2018 Update
Windows 10 October 2018 Update

Vertraging door bugs

Verzachtende omstandigheid voor het achterlopen van de huidige oktober-update is het feit dat die release een beschikbaarheidsgat heeft van enkele weken. Dat is de tijd tussen het eerste uitbrengen begin oktober en het opnieuw uitbrengen, eerder deze maand. De initiële, buggy release is namelijk gauw teruggetrokken door Microsoft, die het besturingssysteem vervolgens in gefixte uitvoering weer heeft uitgebracht. Dat fixen betreft de ernstige bugs die tot dataverlies kunnen lijden, maar daarnaast spelen er nu nog andere bugs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in