Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft brengt Cortana vooralsnog niet uit in Nederland

De volgende Windows 10-update scheidt spraakassistent Cortana van de ingebouwde zoekfunctie, zo werd vandaag bekendgemaakt. Hoewel Microsoft redeneert dat het beide features zo beter kan ontwikkelen, heeft het bedrijf vooralsnog geen plannen om Cortana in Nederland beschikbaar te maken.
Hey Cortana
© Microsoft
Microsoft

Wie hoopt dat de loskoppeling van zoeken en Cortana de weg vrijmaakt voor een Nederlandse release, komt bedrogen uit. ‘Over Cortana en een eventuele uitrol in het Nederlands hebben we geen informatie’, laat Microsoft desgevraagd weten. Cortana is officieel niet in Nederland beschikbaar en spreekt en verstaat daarom de taal ook niet.

Cortana in Nederland

De slimme digitale assistent debuteerde in 2015 in Windows 10 en kan helpen met het vinden van bestanden. Ook kan Cortana bijvoorbeeld herinneringen aanmaken, je agenda dicteren en e-mails opstellen via spraakbesturing. De afgelopen jaren probeerde Microsoft techbedrijven tevergeefs enthousiast te maken om slimme speakers met Cortana uit te brengen. Harman Kardon is de enige fabrikant die zo’n model lanceerde en zag ‘m floppen.

Nederlandse Windows 10-gebruikers die Cortana willen activeren op hun computer, dienen drie instellingen te veranderen. Microsoft legt op zijn website uit hoe je dat doet.

Bing blijft beperkt

Microsoft lijkt ook geen plannen te hebben om de Nederlandse versie van zijn zoekmachine Bing te verbeteren. Bing, al jaren wereldwijd beschikbaar, is veruit het slimst in de Verenigde Staten. Amerikaanse gebruikers hebben toegang tot alle features van de zoekmachine, die veel verder gaan dan het tonen van relevante zoekresultaten. Bing heeft onder ander een slimme rekenmachine, allerlei educatieve tools en herkent en transcribeert tekst van foto’s. Dit soort features zijn niet beschikbaar in de Nederlandse Bing-variant, en dat blijft voorlopig zo. Een woordvoerder van het techbedrijf zegt desgevraagd namelijk dat hij ‘geen informatie krijgt over eventuele nieuwe functionaliteiten in de Nederlandse versie van Bing.’ In andere landen is Bing overigens ook minder slim dan in de VS, al is niet bekend waarom. De zoekmachine van grote concurrent Google is in veel landen even slim, om een voorbeeld te geven.

Nederland wordt niet genegeerd

Dat Microsoft geen energie lijkt te steken in de Nederlandse versies van Cortana en Bing, wil niet zeggen dat Windows-diensten hier niet verbeterd worden. Andere features, onder meer in Windows 10, komen namelijk wel in Nederland beschikbaar. En het gratis Rewards-loyaliteitsprogramma dat in de VS begon, werd vorig jaar ook in Nederland geïntroduceerd. Overigens kreeg een handvol Europese landen als Frankrijk en Duitsland al in 2017 toegang tot het programma.

Zoeken is belangrijk voor Microsoft

Het loskoppelen van Cortana en de zoekfunctie in Windows past in Microsofts strategie om de zoekfunctie van het besturingssysteem slimmer te maken. Zo werkt het bedrijf aan één allesomvattende Microsoft Search-zoekfunctie die moet werken in Windows 10, Office 365 en Bing. Dit jaar komt de zoekfunctie ook beschikbaar in de Edge-browser en Office-programma’s als Word, beloofde Microsoft een paar maanden geleden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in