iOS-apps geven Macs derde jeugd
Naar aantallen, omzet en winstmarges kijkende, zijn voor Apple zijn traditionele computers allang niet meer de hoofdmoot van het bedrijf. Desktops, laptops, 2-in-1’s en workstations met macOS genieten dan ook minder aandacht en prioriteit. Zie maar het jarenlange wachten op een modernere uitvoering van de - voor Apple-begrippen goedkope - Mac mini. Zie ook het uitblijven van de beloofde redesign van de verwaarloosde Mac Pro.
Soms, versus jaarlijks
Dit wil niet zeggen dat Apple zijn Mac-computers laat liggen. Bepaalde modellen krijgen nog wel updates, die soms zonder bombarie worden (uit)gebracht. Maar bekende problemen zoals de haperende toetsenborden in MacBooks worden niet bepaald voortvarend opgelost. Terwijl iPhones in een strak jaarlijks ritme worden vernieuwd, lijkt het Mac-design stil te staan. Soms een update hier. Soms geen verandering daar.
Naast hardware speelt ook software een voorname rol bij Apple. Weliswaar is iOS gebaseerd op fundamenten van macOS, maar de verhoudingen van prioriteit zijn lang geleden al omgekeerd. In 2007 was er al een duidelijk teken aan de wand: toen heeft Apple de ontwikkeling en release van Mac OS X Leopard (versie 10.5) uitgesteld, ten gunste van iOS (toen nog iPhone OS geheten).
Priorisering
Grondlegger Steve Jobs gaf toen al prioriteit aan het mobiele besturingssysteem, wat zich nog moest bewijzen in de markt. Later, toen het succes van iOS wel duidelijk was, is deze ‘voortrekkerij’ nog eens een keertje gedaan: toen voor iOS 7, waar Mavericks de dupe van was. Een kwestie van prioriteiten.
Macs hebben altijd al minder gebruikers, minder apps en minder developers gehad dan het veelgebruikte Windows. Meer gebruikers zet meer developers aan tot het maken van meer apps, wat weer meer gebruikers aantrekt. Eenzelfde kip-ei situatie geldt voor macOS in vergelijking met iOS. Apple’s ontwikkelproject Marzipan brengt op termijn het rijke app-ecosysteem van de iPhone- en iPad-wereld naar macOS.
Het ooit opschalen van iPhone-apps naar de beeldresolutie van de eerste iPad gaf al aan dat zo’n overheveling een nieuw platform kan ‘kickstarten’. Mijn gedachte is dat transplantatie van iOS-apps ook een oud platform kan ‘doorstarten’. Nee, niet om macOS te laten samengaan met iOS.
Sneer inslikken?
Sommige analisten zien in Marzipan de voorbode van een samensmelting tussen Apple’s twee grote besturingssystemen. Daarmee zou Tim Cook zijn sneer van een toaster-fridge moeten inslikken. De hoogste baas van het waardevolle en rijke tech-bedrijf heeft weliswaar grotendeels gelijk gehad over Windows 8, maar de markt voor convertible tablet-pc’s is wel valide gebleken.
Cooks commentaar over broodroosterkoelkasten sloeg deels op toetsenborden voor touch-apparaten, die Apple inmiddels allang heeft omarmd. Toch ben ik genegen om de Apple-CEO te geloven over de onwensbaarheid van iOS+macOS als hybride platform. Ik bespeur in Marzipan meer een verlenging voor de levensduur van macOS. Apple’s oudere, kleinere computerplatform kan er in één klap flink meer apps bij krijgen, wat de vicieuze cirkel van developers en gebruikers kan doorbreken.
Omgekeerd aan Rosetta
Zo kan het een derde jeugd geven aan macOS. Een beetje de omgekeerde situatie van hoe Apple ooit met Rosetta OS X een tweede jeugd gaf op Intel-processors. Het Mac-besturingssysteem kreeg met die ingebouwde binary-vertaallaag toegang tot het rijke applicatie-ecosysteem voor OS X op PowerPC-chips. Op WWDC geeft Apple naar verwachting meer details over Marzipan; de mogelijkheden, de ontwikkeling en de reikwijdte ervan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee