Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Mac Pro

Next-gen Mac Pro nadert 2e verjaardag als vaporware

De door Apple beloofde nieuwe modulaire Mac Pro schittert nog van afwezigheid.

© Apple
1 april 2019

De door Apple beloofde nieuwe modulaire Mac Pro schittert nog van afwezigheid.

Apple's workstation in desktopgedaante lijkt uit de gratie te liggen. De in 2013 uitgebrachte kokervormige Mac Pro is zeer slecht uitbreidbaar en upgradebaar. Apple heeft dit in april ook 2017 toegegeven en toen een nieuw, beter design beloofd. Deze week is de tweede verjaardag van die vooraankondiging, die vooralsnog geen concreet gevolg heeft gekregen.

Apple heeft in de tussenliggende tijd nog wel een aparte Pro-uitvoering van zijn all-in-one desktopcomputer uitgebracht. Deze iMac Pro kan zich qua vermogen (in bepaalde configuraties) weliswaar meten met de Mac Pro, maar schiet voor velen ook tekort qua uitbreidbaarheid en upgradebaarheid. Leverancier Apple biedt bij bestelling weliswaar uitbreidingsopties, waar klanten dan relatief forse meerprijzen voor moeten betalen. Uitbreidingen naderhand zijn echter nagenoeg uitgesloten.

Belemmeringen voor pro's

Verder heeft Apple zijn laptoplijn wel op regelmatige basis vernieuwd, waarbij redelijk recent ook de MacBook Pro weer in is meegenomen. Aanvankelijk heeft die Mac-laptop voor zwaar werk het (in de 2016-uitvoering) nog moeten doen met een maximale geheugencapaciteit van 16 gigabyte, wat veel professionals te weinig vonden. Bovendien was 16 GB al enkele jaren de bovengrens voor MacBooks. Apple heeft dit opgetrokken in het 15 inch topmodel van de 2018-generatie.

Ondertussen moeten professionele Mac-gebruikers het qua traditionele desktop nog doen met relatief oude technologie. De zwarte koker van de Mac Pro is in juni 2013 aangekondigd, in december dat jaar op de markt gekomen, en sindsdien verwaarloosd. Apple heeft uiteindelijk in een verrassende sessie met een select groepje Amerikaanse techjournalisten toegegeven dat het zichzelf klem had gezet met het innovatieve, ronde design en de geavanceerde koeling daarvan. Krachtigere hardware viel niet te combineren met die strak ontworpen, krappe vorm.

Zoals in 2006

In reactie daarop heeft Apple aangekondigd dat het met een geheel nieuw ontwerp voor de Mac Pro zou komen. Dit design zou meer toekomstgericht zijn, onder meer door een modulaire opzet. Dit was ooit al een feit voor de Mac Pro. De oorspronkelijke eerste generatie uit 2006 was een forse aluminium desktoptower die nagenoeg een kopie was van het PowerMac G5-ontwerp. De zwarte koker van de huidige, tweede generatie heeft al enkele jaren het label 'Don't buy' van Mac-kenners zoals MacRumors.com.

In april vorig jaar is al duidelijk geworden dat 2018 níet het jaar van de next-gen Mac Pro zou worden. Mac-fans en analisten speculeren al geruime tijd over de door Apple beloofde derde generatie. Ondertussen woedt er onder gebruikers de discussie of een iMac Pro of een MacBook Pro niet gewoon een goed alternatief zijn, en dat de 'ouderwetse' desktop-Mac eigenlijk overbodig is geworden. Apple heeft zijn andere desktop, de voor consumenten bedoelde Mac mini, ook lange tijd zonder verversing laten gaan.

Kerst 2019?

Inmiddels gaan geruchten rond dat de Mac-maker op zijn WWDC-conferentie begin juni mogelijk een preview gaat tonen van de next-gen Mac Pro. Wanneer dat product voor professionals dan uiteindelijk op de markt komt, is echter nog geheel onbekend. Indien de juni-onthulling van de huidige, zwarte generatie een indicatie is, dan zou een echte release nog tot eind dit jaar op zich kunnen laten wachten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.