Development

Software-ontwikkeling
Mac Pro RED

‘Next-gen Mac Pro komt pas in 2019’

De door Apple vorig jaar beloofde next-gen Mac Pro zou toch niet dit jaar verschijnen.

© Apple
3 april 2018

De door Apple vorig jaar beloofde next-gen Mac Pro zou toch niet dit jaar verschijnen.

Het geheel herziene Mac-workstation waar Apple al geruime tijd aan werkt, komt naar verluidt niet dit jaar op de markt. De release staat gepland voor volgend jaar, melden bronnen binnen Apple aan persbureau Bloomberg. Morgen is de eerste ‘verjaardag’ van de next-gen Mac Pro belofte.

De nieuwe Mac Pro moet een goedmaker zijn voor de design-misser die Apple heeft gemaakt met het zwarte, kokervormige workstation dat in 2013 is uitgekomen. Die cilindercomputer bleek - net als ooit de G4 Cube - te beperkt qua toekomstgerichtheid. Het geïntegreerde ontwerp van de huidige Mac Pro bood gebruikers, maar ook Apple zelf, te weinig ruimte voor upgrades.

Apple zegt sorry

Apple heeft dit zelf openlijk toegegeven in een verrassende sessie met een handjevol techjournalisten, die het op 4 april vorig jaar heeft verteld over de misser met de Mac Pro. Het bedrijf trok het boetekleed aan, bood professionele Mac-gebruikers excuses aan en deed de belofte dat er een next-gen Mac Pro in aantocht was.

Daarbij is geen concreet tijdpad uitgestippeld, of zelfs een algemeen releasestreven aangegeven. De aanname in de markt was wel dat het normaliter geheimhoudende Apple dan op relatief beperkte termijn met die next-gen Mac Pro zou komen; nog in 2017 of mogelijk begin 2018.

Langer wachten op Mac Pro

Niet alleen is die aanname onjuist gebleken, volgens ingewijden komt de nieuwe pro-computer pas in 2019. Persbureau Bloomberg meldt dit terloops in de berichtgeving dat Apple in 2020 zou afstappen van Intel-chips en overstappen op eigen ARM-processors. De computerleverancier gebruikt al ARM-chips in zijn Macs: dit zijn dan co-processors voor beveiligingsfuncties in de MacBook Pro met Touch Bar en de iMac Pro.

“Apple is van plan om die chip toe te voegen aan een nieuwe versie van zijn Mac Pro, die op stapel staat om volgend jaar te worden uitgebracht”, aldus Bloomberg. Daarmee komt dan de tweede verjaardag in zicht van de beloofde Mac Pro. Als tussendoortje heeft Apple inmiddels wel een pro-variant van zijn alles-in-één Mac uitgebracht. Deze iMac Pro is een krachtig werkstation, mét een beginprijs boven die van het topmodel Mac Pro.

Modulaire upgradebaarheid

Ondertussen heeft Apple nu net support gebracht voor externe grafische kaarten (eGPU’s). De nieuwste macOS-versie (10.13.4) maakt gebruik mogelijk van videokaarten in externe behuizingen die dan via Thunderbolt 3 zijn aangesloten op Macs. De iMac Pro en MacBook Pro’s zijn hiermee te voorzien van een (externe) upgrade.

In de praktijk kleven er nog wel enkele haken en ogen aan dit upgradepad. Zo worden momenteel alleen videokaarten met AMD-GPU’s ondersteund. Daarnaast geldt de eGPU-support alleen voor MacBook Pro-modellen die vanaf 2016 zijn uitgekomen, iMacs vanaf 2017, en dan de iMac Pro (die in december 2017 op de markt is verschenen).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.