Overslaan en naar de inhoud gaan

Next-gen Mac Pro laat op zich wachten

Begin komende maand is het één jaar geleden dat Apple iets atypisch deed. Het normaliter gesloten en eigengereide bedrijf erkende openlijk een fout, sprak over de achtergrond en beloofde beterschap. Daarbij besprak Apple een nog niet onthulde next-gen Mac Pro, die nu nog steeds niet is gekomen.
Apple Mac Pro
© Apple
Apple

Drie Apple-topmannen spraken op 4 april met een select gezelschap van techjournalisten over de Mac Pro. De zwarte cilinder uit 2013 was toen al geruime tijd niet meer ververst qua nieuwe configuraties. Hierdoor liep dit workstation voor professioneel gebruik technisch gezien achter op de moderne mogelijkheden. Deze achterstand kwam nog bovenop initiële designgebreken waardoor upgraden moeilijk tot onmogelijk was.

Twijfel aan de Mac

De openlijke bekentenis en boetedoening door Apple’s topmannen Phil Schiller, Craig Federighi en John Ternus is gevolgd op maandenlange onzekerheid over de toekomst van de Mac. Specifiek: de toekomst van Mac-desktops en dan vooral van computers voor professioneel gebruik. De kritiek was dat het iPhone-gedomineerde Apple zijn computerplatform verwaarloost of zelfs zou willen loslaten.

CEO Tim Cook heeft eind 2016 nog speculatie hierover duidelijk tegengesproken in een interne mail. “We hebben hele gave desktops in de pijplijn”, aldus de opvolger van Apple-grondlegger Steve Jobs. Daarna is het stil geweest, tot de sessie in april vorig jaar, waarbij over een next-generation Mac Pro is gesproken. Waarna het weer stil is geworden.

Dure tussenoplossing

Sindsdien heeft Apple nog wel de iMac Pro uitgebracht, wat meer is dan slechts een zwaardere uitvoering van Apple’s bestaande iMac-consumentencomputer. De iMac Pro is een geheel nieuw ontworpen machine met speciaal koelsysteem om krachtige hardware toch te huisvesten in de dunne iMac-behuizing.

Smachtende Mac-professionals kunnen zich wenden tot deze tussenoplossing, die wel kostbaar is. De vanaf-prijs van de iMac Pro ligt boven die van het topmodel van de cilindervormige Mac Pro. Bovendien heeft het moderne Apple-workstation als minpunt dat het een sterk geïntegreerd geheel is; meer nog dan de compacte koker van de huidige Mac Pro.

Ware oplossing

Schermvervanging komt bij de iMac Pro neer op computervervanging en upgraden van componenten is lastig tot onmogelijk. “De meeste kerncomponenten vereisen een volledige ontmanteling om te vervangen. Geen RAM-klepje, en een vastgesoldeerde GPU”, merkte reparatiebedrijf iFixit op bij zijn ontleding van de iMac Pro.

Het wachten is nog altijd op de ware opvolger van Apple’s Mac-workstation. De next-generation Mac Pro is bijna een jaar geleden in algemene bewoordingen voorgespiegeld. Het zou upgradebaarheid en toekomstgerichtheid brengen. De komst van deze nieuwe machine werd aanvankelijk verwacht voor later in - of aan het einde van - 2017. Die verwachting is niet uitgekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in