Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe versie OS X vertraagd door iOS 7

Apple brengt de volgende versie van OS X mogelijk later uit dan gepland om de ontwikkeling van iOS 7, het besturingssysteem van iPhone en iPad, vlot te trekken. Dat melden diverse bronnen.
Mavericks
© Apple
Apple

De bedrijfsleiding van Apple heeft ontwikkelaars van het OS X-team, dat werkt aan versie 10.9, 'gekaapt' om de ontwikkeling van iOS-versie 7 te versnellen. Apple geeft daarmee hogere prioriteit aan zijn mobiele besturingssysteem dan aan de systeemsoftware voor zijn Mac-computers.

Apple zelf heeft vrijwel geen informatie gegeven over de stand van zaken met OS X 10.9 en iOS 7. Wel is zeker dat het bedrijf een voorproefje van beide nieuwe versies wil geven op zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC), die van 10-14 juni in San Francisco wordt gehouden.

OS X 10.9 kan tot oktober of november uitblijven

Het weghalen van ontwikkelaars bij het OS X-team kan ertoe leiden dat Mac-gebruikers pas eind oktober, begin november versie 10.9 hoeven te verwachten. De voorgaande twee versies van OS X kwamen telkens in juli beschikbaar, met tussenpozen van een jaar.

Apple zei vorig jaar het ritme van een jaarlijkse opfrisbeurt voor OS X te willen handhaven. Versie 10.8 (Mountain Lion, 2012) kwam een jaar na versie 10.7 (Lion, 2011) op de markt. Voor die tijd zat er ongeveer twee jaar tussen opeenvolgende versies. Zo dateert versie 10.6 (Snow Leopard) van augustus 2009. In de eerste jaren van het bestaan van OS X werkte Apple overigens ook met jaarlijkse releases.

iOS voor Apple veel belangrijker dan OS X

Volgens analisten is iOS op dit moment voor Apple van veel groter strategisch belang dan OS X. De verkoop van de iPhone en de iPad groeit aanzienlijk sterker dan die van Macs. Net als andere computerfabrikanten heeft Apple last van de verschuiving van de vraag van pc's naar smartphones en tablets. Daarnaast zijn hier en daar kritische geluiden te horen over iOS, dat niet helemaal meer bij de tijd zou zijn.

Ook in 2007 stelde Apple OS X uit ten gunste van iPhone OS

Met het weghalen van ontwikkelaars bij de OS X-afdeling lijkt de geschiedenis zich te herhalen. In april 2007 maakte Apple bekend dat het de geplande introductiedatum van OS X 10.5 (Leopard) moest uitstellen. De afronding van het besturingssysteem van de iPhone - toen nog iPhone OS genaamd, het latere iOS - eiste zijn tol. Leopard kon daardoor niet zoals gepland worden onthuld op de WWDC van juni 2007. De introductie liet uiteindelijk tot eind oktober op zich wachten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in