Overslaan en naar de inhoud gaan

iOS-apps debuteren in macOS

macOS Mojave brengt naast de veelbesproken donkere gebruiksmodus veel kleine verbeteringen en verfijningen. Een opvallende vernieuwing is de komst van apps voor Apple's mobiele besturingssysteem iOS naar zijn platform voor Mac-computers.
MacBook Pro, Mojave
© Apple
Apple

Mac-gebruikers kunnen hun laptops en desktops gratis upgraden naar de nieuwste release van macOS, genaamd Mojave. Daarmee krijgen zij ook drie bekende iOS-apps van Apple op hun computer: Aandelen, Woning en Dictafoon. Eerstgenoemde is de basale app die op de allereerste iPhone al standaard meekwam en waarmee aandelenkoersen van zelf geselecteerde bedrijven zijn te volgen. De veel recentere Woning-app is voor smarthomebediening en Dictafoon laat gebruikers bijvoorbeeld colleges of vergaderingen opnemen.

In de VS is de Nieuws-app ook toegankelijk op macOS, maar in Nederland (nog) niet. Reviewers concluderen dat de apps regelrechte replicaties zijn vanaf iOS. Zij oordelen dat het gebrek aan desktopdesign voor deze apps duidelijk en hinderlijk is. De op macOS draaiende apps voelen als een tussengeval, van uitvergrote Mac-achtige apps die onhandig in gebruik zijn. "Het is beter dan niets, maar verre van ideaal", schrijft The Verge.

'Geen samensmelting'

Apple begint met dit drietal aan de reis om meer iOS-apps, ook van derden, te laten draaien op macOS. Het bedrijf stelt hierbij dat het zijn beide besturingssystemen níet laat samensmelten. Het woord 'Nee' is door Apple in huizenhoge letters geshowd op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst WWDC eerder dit jaar. Eerder heeft CEO Tim Cook ook al met klem gezegd dat het samenvoegen van de twee verschillende platformen niet zinnig zou zijn.

Concurrent Microsoft streeft al jaren juist wel een universeel platform na voor zowel traditioneel computergebruik als ook modern mobiel gebruik; op tablets en smartphones. Ondertussen heeft Android-maker Google ook al de mogelijkheid toegevoegd aan zijn laptopbesturingssysteem Chrome OS om apps gemaakt voor Android te draaien. macOS Mojave brengt nu de eerste stap in het enigszins volgen van deze voorbeelden.

OS- en CPU-verschillen

Mojave heeft hiervoor intern een nieuwe app-onderlaag (Marzipan), waar iOS-apps met lichte aanpassing dan kunnen draaien. Apple heeft jaren geleden een soortgelijke aanpak gehanteerd voor het draaien van oude applicaties voor MacOS 9 op het toen nog nieuwe Mac OS X, dat tegenwoordig macOS heet. De in OS X ingebouwde Classic-omgeving bevatte een deel van voorganger MacOS. Bij de overstap van PowerPC-processors naar Intel-chips heeft Apple nogmaals een app-tussenlaag (Rosetta) ingebouwd: toen om PPC-apps te laten werken op Macs met 'Intel inside'.

Verschillen in de processorondergrond zijn nu bij Mojave mogelijk meer aan de orde dan verschillen in besturingssysteem, aangezien iOS is afgeleid van OS X. Ondertussen draaien Macs nog altijd op Intel-processors, maar gebruiken iPhones en iPads chips op basis van het ARM-ontwerp. Apple heeft in de loop der jaren het standaarddesign van de Britse processorontwerpfirma naar eigen inzicht aangepast en verbeterd. Geruchten over Macs met Apple-eigen ARM-chips blijven hardnekkig de ronde doen. Het debuut van iOS-apps op macOS voeden deze geruchten weer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in