Overslaan en naar de inhoud gaan

macOS volgt app-voorbeeld Chrome OS

Apple bevestigt geruchten die al enige tijd rondgaan: het werkt eraan om iOS-apps te laten draaien op macOS. De komst hiervan ligt nog ver in de toekomst en het bedrijf benadrukt dat dit niet betekent dat het zijn beide besturingssystemen samenvoegt. Net zoals Google dus die Android-apps al laat draaien op zijn Chrome OS.
Apps
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

De nu lopende editie van Apple's jaarlijkse developersconferentie WWDC draait om software, aldus CEO Tim Cook in zijn openingstoespraak. Naast aankondiging en demonstraties van iOS 12 en macOS (10.14) Mojave heeft zijn bedrijf ook een verre vooruitblik gegeven op macOS. Dat computerbesturingssysteem gaat namelijk apps draaien die zijn gemaakt voor Apple's smartphone- en tabletbesturingssysteem.

iOS-concurrent Android heeft een soortgelijke overbrugging al gedaan. Maker Google heeft zijn browsergebaseerde besturingssysteem Chrome OS voorzien van de mogelijkheid om Android-apps te draaien, wat voor bepaalde Chromebook-modellen geldt. Als vervolgstap heeft de platformmaker recent aangekondigd dat ook Linux-applicaties naar Chrome OS komen. Dat open source besturingssysteem is al het fundament van Google's browserbesturingssysteem maar is strikt afgeschermd. De nu beloofde Linux-toepassingen komen dan ook in een virtuele machine te draaien.

OS X basis

Apple's platformen delen al componenten met elkaar, aangezien iOS ooit is afgeleid van macOS (dat toen nog Mac OS X heette). Latere Apple-besturingssystemen zoals watchOS en tvOS zijn weer gebaseerd op de iOS-codebasis. Speculatie dat iOS en macOS op termijn samengaan doet al jaren de ronde. Het succesvolle iOS heeft eerder al meer prioriteit en aandacht van Apple gekregen boven zijn aloude computerbesturingssysteem. Terwijl eerstgenoemde een grote, groeiende en zeer winstgevende markt vormt, is laatstgenoemde een relatief kleine zij het ook wel winstgevende markt.

Softwaretopman Craig Federighi heeft op WWDC nu duidelijk antwoord gegeven op de vraag of iOS en macOS uiteindelijk samenkomen in één besturingssysteem. "Nee. Natuurlijk niet." Toch is er sprake van enige samensmelting, meldt onder meer The Register. Apps voor het mobiele platform krijgen namelijk een ondergrond in het computerplatform. Eind volgend jaar krijgen developers de mogelijkheid om multiplatform Apple-apps te maken. Een subset van de iOS UIKit API wordt dan beschikbaar gemaakt op macOS.

App-werk aan de winkel

Dit betekent echter niet dat alle iOS-apps meteen en naadloos werken op Macs. Developers moeten hun apps namelijk wel voorzien van Mac-mogelijkheden, bijvoorbeeld om trackpad- en muisbediening te benutten in plaats van de touchbediening op iPhones en iPads. Daarnaast spelen vereisten mee voor aanpasbaarheid van app-vensters, scroll-balken, kopiëren en plakken, en meer reguliere 'computermogelijkheden'. Apple test de aankomende OS-overbrugging met vier van zijn eigen ingebouwde iOS-apps: Nieuws, Aandelen, Dictafoon (voor voice memos) en Woning (voor smarthomebediening). Deze debuteren op macOS in de aankomende versie 10.14 (Mojave) die deze herfst uitkomt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in