Overslaan en naar de inhoud gaan

'iOS en macOS samen, niemand wil dat'

Geruchten over een samengaan van iOS en macOS worden door Apple-CEO Tim Cook ontkracht. Het zou namelijk tot concessies en compromissen leiden, en gebruikers zitten daar volgens de topman niet op te wachten.
Tim Cook
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Berichten over een toekomstige samensmelting van Apple's twee voornaamste besturingssystemen doen al jaren de ronde. Smartphone- en tabletplatform iOS zou daarbij samengaan met computerplatform macOS (voorheen Mac OS X geheten). Eerstgenoemde is ooit ontstaan als mobielgerichte, sterk afgeslankte en vervolgens gericht uitgebouwde aftakking van laatstgenoemde. Interne ontwikkelkits voor de allereerste iPhone bestonden dan ook uit een PowerMac G3 met aangesloten touch-scherm, telefoonhoorn en andere non-computer hardware.

Anders denken dan Windows

In de loop der jaren zijn beide besturingssystemen verder uit elkaar gegroeid. Apple's strategie staat hiermee lijnrecht tegenover de aanpak van Microsoft, die zijn Windows-varianten voor mobiel en voor desktop juist steeds dichter op elkaar heeft gebracht en uiteindelijk heeft samengesmolten in Windows 10. Cook adresseert nu in een interview met The Sydney Morning Herald de hardnekkige geruchten over een iOS/macOS-combinatie.

"We geloven niet in het soort van aanlengen van de één voor de ander. Beide [de Mac en de iPad - red.] zijn fanstastisch. Een van de redenen dat beide fantastisch zijn is dat we ze pushen om wat ze doen heel goed te doen. En als je de twee dan gaat samenvoegen ... dan ga je concessies doen en compromissen sluiten." De Apple-CEO zegt ronduit dat hij denkt dat gebruikers dat niet willen.

'Daar gaat het niet om'

Cook erkent nog wel dat zijn bedrijf misschien wel efficiënter zou kunnen zijn als iOS en macOS één gecombineerd platform zouden zijn. "Maar daar gaat het niet om." Hij benadrukt dat de focus ligt op het bieden van de beste middelen aan gebruikers. Dat zou niet of minder goed mogelijk zijn met gecombineerde platformen, aldus de topman nu.

Enkele jaren terug heeft Cook al een kritisch oordeel geveld over het samenvoegen van tablets met toetsenborden. De zogeheten 2-in-1 computers werden door de hoogste baas van Apple vergeleken met de combinatie van een broodrooster met een koelkast. Zo'n samenvoeging is wel mogelijk, maar "maakt niemand gelukkig", oordeelde Cook in de zomer van 2012. Later, in de nazomer van 2015, heeft zijn bedrijf de iPad Pro uitgebracht met bijbehorend toetsenbord.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in