Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft bood Teams-uitzondering voor OpenAI-overstappers'

Microsoft-CEO Satya Nadella wilde de ontslagen CEO plus met opstappen dreigende AI-experts van OpenAI zó graag in huis halen dat er vergaande concessies werden gedaan. Niet alleen kreeg OpenAI-CEO Sam Altman een gehele, zelfstandige bedrijfsdivisie aangeboden, maar ook zouden de werknemers daarvan niet Microsoft Teams hoeven te gebruiken.

Microsoft Teams
Microsoft

Het plotse ontslag van Altman op vrijdag 17 november is gedaan via Google Meet, de communicatietool die OpenAI gebruikt. Volgens sommigen is dat opmerkelijk omdat Microsoft miljarden dollars heeft geïnvesteerd in het AI-bedrijf, dat mede is opgericht door Altman. Na een woelig weekend rond Altman en OpenAI, waarin enkele topmensen aankondigden ook te vertrekken, bood Microsoft-CEO Nadella hen een nieuwe basis aan.

Tegen elkaar uitspelen

Aanvankelijk leek de overstap van Altman - plus het gros van het personeel - in kannen en kruiken. Maar de medeoprichter van OpenAI blijkt de 'biedende partijen' bedreven tegen elkaar te hebben uitgespeeld.  De ontslagen topman is triomfantelijk teruggekeerd naar zijn bedrijf, met daarbij ontslag voor een deel van de bestuursraad die hem heeft ontslagen.

Nu komen meer details naar buiten over wat Microsoft zoal wilde bieden aan de OpenAI-mensen, om hun kennis en expertise in huis te halen. Het grote cloud- en softwarebedrijf was bereid om de nieuwe AI-collega's te ontzien wat betreft gebruik van de eigen communicatietool Teams. Dit meldt The Wall Street Journal.

Plus reisafstand en rekenvermogen

Ook Windows zou geen verplichte kost zijn, want er zouden Apple-laptops klaar staan in een uitgeruimde verdieping van het LinkedIn-kantoor in San Francisco. Dat pand bevindt zich op zo'n tien minuten rijden van het OpenAI-hoofdkwartier.

Verder zou Microsoft ook royale rekencapaciteit voor het trainen van AI-modellen en het draaien van AI-toepassingen in stelling hebben gebracht. Door de huidige AI-hype en -wedloop is er sprake van schaarste in rekenvermogen, dat grotendeels komt van speciale AI-chips van GPU-grootmacht Nvidia. Maar Microsoft roert zich ook op dit (hardware)gebied, met zelfontworpen AI-chips voor eigen gebruik.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 27 november 2023

Wat betreft de door de huidige AI-hype en -wedloop veroorzaakte schaarste in rekenvermogen is het ook verstandig het quantum rekenvermogen van de natuur te gebruiken. Voorbeelden zijn het wiskundig bewijsbaar onkraakbare Ndax Quantum Systeem op de Ndix Internet-Exchange van de Universiteit Twente https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9 en het high-dimensional quantum communication system https://photos.app.goo.gl/RAb55DA4z1oBRzN96 en de startup Quix https://www.quixquantum.com/ van de Universiteit Twente waar quantumcomputers gemaakt worden. Een promotie op de Universiteit Twente op dit gebied is te vinden op https://photos.app.goo.gl/d6s6tS6vG7EAYmg39

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in