Overslaan en naar de inhoud gaan

Antitrust: EC en Microsoft steggelen over de prijs van Teams

Microsoft stevent in de Europese Unie af op een antitrustzaak over Office, Office 365 en Teams. Aangeboden aanpassingen vanuit de software- en cloudreus zouden ondermaats zijn bevonden door de antitrusttak van de Europese Commissie. Struikelpunt is wat Teams waard is, ofwel hoeveel goedkoper Office is zónder die app.
Office-apps
© Microsoft
Microsoft

Deze lopende antitrustkwestie is voortgekomen uit een formele klacht die Teams-concurrent Slack in 2020 heeft ingediend. In dat eerste jaar van de coronacrisis hebben communicatieplatformen als Slack en Zoom flinke groei meegemaakt. Microsoft is daarin ook meegegaan met zijn Teams, onder meer doordat het die app voor videovergaderen en chatcommunicatie meelevert met zijn veelgebruikte Office-pakket (en de online dienst Office 365).

Word, Outlook, Excel, Skype

Het opnemen van Teams in het bekende rijtje van Word, PowerPoint, Outlook, Excel en andere productiviteitsapplicaties is al in 2017 gebeurd. Het toen net nieuw ontwikkelde Teams verving uiteindelijk Skype for Business, dat Microsoft had doorontwikkeld vanuit het ooit overgenomen Skype. Die ooit pionierende en veelgebruikte peer-to-peer app voor videobellen is de afgelopen jaren relatief achtergebleven op de concurrentie.

Daaronder dus ook Slack, dat eind 2022 voor het recordbedrag van 27,7 miljard dollar is overgenomen door SaaS-pionier Salesforce. Ondertussen was toen al een mededingingsklacht ingediend bij de Europese Commissie (EC) over Microsofts bundelingpraktijk, waar de Windows- en Office-leverancier historisch al eerder voor op de vingers is getikt. In reactie nu op de kritische antitrustblik van de EC heeft Microsoft concessies aangeboden. Zoals het bieden van een Office/Microsoft365 zónder Teams.

'Te kleine korting'

Deze poging om tegemoet te komen aan de EC-bezwaren over misbruik van marktmacht lijkt echter niet voldoende te zijn voor de Europese antitrustautoriteiten. Specifiek: het prijsverschil tussen Teams-loos Office en het reguliere, huidige Office zou te klein zijn, zo melden bronnen van persbureau Reuters. De marktwaakhonden van de EC zouden wel brood zien in de centrale gedachte van het Microsoft-aanbod: een keuze en kostenverschil tussen Office met en zonder Teams kan voor een gelijk speelveld in de markt zorgen, zo is de overtuiging.

Alleen moet er dan wel sprake zijn van een significant prijsverschil, wat in de nu liggende voorstellen van Microsoft niet het geval zou zijn. De EC zou een grotere korting eisen voor Office zonder Teams erbij. Formeel geeft de EC geen commentaar op deze lopende kwestie. Vanuit Microsoft krijgt Reuters de reactie dat het bedrijf blijft samenwerken met de autoriteiten en dat het openstaat voor pragmatische oplossingen die de antitrustzorgen adresseren én die klanten goed helpen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in