Microsoft op avontuur met Skype

13 mei 2011

Het gaat om de grootste overname van de softwarereus in zijn bestaan.

Financieel gezien is het verlieslijdende Skype niet boeiend voor Microsoft, maar het bedrijf geeft daarmee een signaal af dat het zich in de strijd begeeft met Google en Apple om een stuk uit de aantrekkelijke wereldwijde communicatiekoek te bemachtigen. Met Skype kunnen mensen via internet wereldwijd gratis met elkaar communiceren, met of zonder beeld.

Volgens The Wall Street Journal ziet topman Steve Ballmer internet als een ‘essentieel slagveld’ voor Microsoft, dat het overgrote deel van zijn omzet en winst nog steeds behaald met zijn steunpilaren Windows en Office. De vraag is hoelang dat nog goed gaat. Daarom is Microsoft naarstig op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Skype zou in die strategie passen.

Skype is in 2003 opgericht door Niklas Zennstrom en Janus Friis, die eerder naam maakten met het uitwisselingsprogramma Kazaa. Zij maakten van telefoneren via internet (Voice over IP) een veelgebruikt en goedkoop alternatief voor bellen via traditionele telecomnetwerken. Onderling bellen Skype-gebruikers gratis en tegen een relatief laag tarief met traditionele telefoonaansluitingen. Ook videogesprekken zijn mogelijk. Oorspronkelijk werd Skype gezien als iets voor nerds, later ontdekte de massa de voordelen.

In 2005 werd Skype gekocht door veilingsite eBay voor 2,6 miljard dollar, als een verlengde van de koopjessite. Dat werd niks en een paar jaar later deed eBay 70 procent in het bedrijf weer van de hand aan een groep investeerders.

Beursgang
Afgelopen augustus diende Skype papieren in om naar de beurs te gaan, maar dat plan werd in de ijskast gezet bij het aantreden van de nieuwe topman Tony Bates. Een beursgang had 1 miljard op moeten leveren. In de marge voerde het bedrijf met het hoofdkantoor in Luxemburg gesprekken met potentiële overname- en fusiekandidaten zoals Google, Facebook en Cisco, stellen ingewijden.

Hoewel Skype een bekende naam is onder internetgebruikers, is het bedrijf in zakelijk opzicht nooit een groot succes geweest. Veel winst maakt het bedrijf nog steeds niet. Vorig jaar bedroeg de operationele winst 264 miljoen dollar over een omzet van 860 miljoen dollar, maar onder aan de streep prijkte een nettoverlies van 7 miljoen dollar. Bovendien heeft het bedrijf voor 686 miljoen dollar aan langlopende schulden.

Microsoft worstelt de laatste tijd vooral met Google om de greep op de internetmarkt. De eigen zoekmachine Bing wint weliswaar marktaandeel, maar het softwarebedrijf moet een klapper maken om zichzelf steviger in het zadel te houden. De grootste overname van het softwarebedrijf was tot nu toe die van online­advertentiebedrijf aQuantive voor ongeveer 6 miljard dollar in 2007.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!