Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis Teams-gebruikers moeten betalen voor databehoud

Microsoft schrapt zijn gratis uitvoering van samenwerkings-app Teams en komt met een nieuw gratis Teams-aanbod, maar dat kan een downgrade zijn. De Teams Free-uitvoering, bedoeld voor kleinere bedrijven, komt ten einde. Gebruikers die eerdere chatdialogen, vergaderingen, groepskanalen en andere data willen bewaren, moeten daarvoor gaan betalen.
Microsoft Teams
© Microsoft Teams
Microsoft Teams

Het nieuwe gratis Teams-aanbod van Microsoft vereist namelijk een nieuw gebruikersaccount. Daarmee wordt dus begonnen met een schone lei. En dat betekent het wegvallen van voorgaande Teams-tekstberichten, agenda-items en meer data in die app voor online-samenwerking en videovergaderen. Voor het behouden van die soms kostbare voorgeschiedenis is overstappen naar een betaald instapabonnement vereist.

Bedrijfscommunicatie behouden?

De invoering van de eind vorig jaar al aangekondigde Teams Premium-service kan kleinzakelijke gebruikers voor het blok zetten. Zij moeten nu kiezen of ze doorgaan met gratis gebruik van Teams, met dan dus dataverlies van wat ze tot op heden hebben besproken, bepaald, besloten in die communicatie-app.

Of dat ze gaan betalen voor Teams Essentials. Dat instapniveau van het nieuwe, betaalde aanbod kost 4 dollar per gebruiker per maand, wat in Nederland neerkomt op 3,40 euro exclusief BTW. De deadline voor het nemen van deze beslissing ligt op 12 april dit jaar, meldt Windows Central. Het handmatig downloaden en dan weer uploaden van bestanden is wel mogelijk, maar dat geldt niet voor chatgesprekken en vergaderingen die zijn gevoerd in Teams.

Upgrade-opties

Microsoft adviseert klanten om te upgraden naar een betaalde versie (Teams Essentials of 'hoger'), zodat bedrijven toegang blijven houden tot hun chats, bestanden, aangemaakte teams in Teams en meer bedrijfsdata. Een andere upgrade-optie is het Business Basic-abonnement van Microsoft 365. Dat bredere aanbod van apps en online-diensten kost 6 dollar per gebruiker per maand, wat neerkomt op 5,10 euro exclusief BTW. Het 365-aanbod van Microsoft omvat ook nog bredere en wat duurdere opties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in