Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric-accountant mengt zich in rechtszaken Sanderink

Centric-eigenaar Gerard Sanderink krijgt in de rechtbank tegengas van accountantskantoor EY. Begin dit jaar hebben de twee partijen al een aanvaring gehad over de jaarrekening 2018, die volgens Sanderink eigenlijk minder winst moet tonen. Nu neemt EY formeel stelling in voor de rechtbank, in hoger beroep van Sanderink tegen opgestapte topmanagers.
Centric
© Centric
Centric

Het gaat om twee rechtszaken, tegen twee voormalige topmanagers bij IT-dienstverlener Centric. Topbestuurder en eigenaar Sanderink heeft de initiële rechtszaken tegen commercieel directeur Hans Schrijver en detacheringsdirecteur Pieter van der Stoel verloren. Centric moet daarbij in totaal bijna een miljoen meegeven. Het hoger beroep loopt en daarin duikt nu accountancy EY op.

Bonussen en geclaimd verlies

Een deel van Sanderinks zaak tegen de twee ex-topmannen gaat namelijk over toegekende bonussen, die verband houden met de jaarresultaten van Centric. In februari dit jaar heeft Sanderink daarvan plots beweerd dat er geen 18 miljoen winst, maar 11 miljoen verlies is gedraaid. Deze onverwachte omslag voor het IT-bedrijf is in de rechtbank geuit, en daarna in een online-bericht op Centric.nl bijgesteld naar een winst van ‘slechts’ 14 miljoen euro.

Vanuit Sanderink is toen gesteld dat zowel de betrokken topmanagers als ook de accountants van EY een reeks fouten hebben gemaakt. In een mail aan accountancy EY is een aanpassing van de reeds gesloten jaarrekening over 2018 geëist. Dat bericht vanuit het mailaccount van Sanderinks bouwbedrijf Strukton maakt gewag van “grote afwijkingen”, die neerkomen op vele miljoenen euro’s.

Het accountantskantoor heeft de aanpassingseis niet gehonoreerd en openlijk geen standpunt over deze onenigheid geuit. Nu komt EY toch ineens meer naar voren; in de beroepszaken tegen ex-topmanagers Schrijver en Van der Stoel. De advocaat van topman Schrijver heeft een formele brief van EY ingebracht tijdens de zitting vrijdag, weet het FD te melden.

Jaarrekening en feitelijke onjuistheden

In die schriftelijke verklaring neemt het accountancybedrijf tegenover de rechtbank afstand van Centric. De advocaat mag de rechters informeren over “feitelijke onjuistheden” in deze kwestie. Daarmee lijkt te worden verwezen naar de geclaimde miljoenenafwijkingen in de 2018-cijfers van Centric. EY heeft geweigerd de betwistte jaarrekening te herzien en die opnieuw in te dienen bij de Kamer van Koophandel. De 18 miljoen euro winst over 2018 staat.

Het toenmalige Centric-bericht 'reactie op onjuiste berichtgeving over financiële situatie Centric' met de lagere winst van 14 miljoen is offline gehaald. De geclaimde onjuiste berichtgeving betreft media-aandacht voor de uitspraken van Sanderink dat er sprake zou zijn van 11 miljoen euro verlies.

Latere vragen van AG Connect over het plaatsen van berichten op de Centric-site hebben geen reactie van de woordvoerder opgeleverd. Het is onduidelijk wie er opdracht geeft voor het publiceren van online-berichten, en wie berichten produceert en plaatst. Die vragen zijn gesteld naar aanleiding van een bericht op de Centric-site waarin Sanderink verklaart dat alle mails die vanuit zijn mailaccount komen met zijn medeweten en toestemming worden verstuurd. Dit is sinds november 2018 het geval, aldus de verklaring van Centric waar het bedrijf geen toelichting op geeft.

Afvallen

Vragen van AG Connect aan EY over de onmin met betrekking tot de jaarrekening zijn effectief ook onbeantwoord gebleven. De woordvoerder van het bedrijf reageerde wel, maar gaf geen inhoudelijke reactie. “Dank voor je vragen over Centric. Het is echter niet aan EY om een toelichting te geven op zaken die zouden spelen bij Centric. Daarvoor moet je echt bij Centric zelf zijn.” Navraag nu bij EY levert wederom geen inhoudelijk antwoord op.

Het FD noemt de brief van het bedrijf opvallend, omdat accountants maar zelden openlijk hun (voormalige) cliënten afvallen. De advocaten van Centric hebben zich vrijdag gericht op een ander deel van Sanderinks zaak tegen voormalig topman Schrijver. Namelijk het binnenhalen van projecten, wat volgens de beschuldiging van Sanderink in hoog tempo zou zijn gedaan zonder dat daarbij oog was voor de winstgevendheid ervan.

Risico De Nederlandsche Bank

Hierbij wordt pensioenuitvoerder Syntrus Achmea genoemd, maar ook De Nederlandsche Bank. Laatstgenoemde is sinds april 2019 Centric-klant en heeft begin dit jaar vertrouwen geuit in de ICT-dienstverlener. Deze klant is door Schrijver binnengehaald, mét medeweten en medewerking van Sanderink. Dit blijkt uit interne documenten van Centric. Vergaderstukken en e-mails van Centric tonen aan dat Sanderink en een andere, niet-uitvoerende topbestuurder op de hoogte én betrokken én positief waren wat betreft de DNB-deal.

Deze documenten waren in maart dit jaar al aanleiding voor de rechter om het door Sanderink geclaimde risico van de DNB-uitbesteding voor Centric af te wijzen. Toch wordt dit nu opnieuw aangevoerd in de beroepszaak tegen Schrijver. Tegen Van der Stoel wordt nog de beschuldiging geuit dat hij werktijd van zijn toenmalige werkgever zou hebben gestolen. Dit door niet hele, maar halve dagen te werken.

Bewijslast

Het FD meldt dat voor beide aantijgingen opnieuw nauwelijks bewijs is aangeleverd door de advocaten van Sanderink. De Centric-eigenaar was zelf niet aanwezig bij de zitting vrijdag. Volgens planning doet de rechtbank eind maart uitspraak in de twee beroepszaken tegen de twee voormalige topmanagers van Centric. AG Connect heeft de betrokken partijen opnieuw benaderd met vragen over deze verwikkelingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in