Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede verlies voor Centric op rij: topman krijgt half miljoen mee

IT-dienstverlener Centric draait in tegenstelling tot eerdere uitlatingen van eigenaar Gerard Sanderink geen verlies, maar lijdt nu wel het ene na het andere verlies in rechtszaken tegen voormalige topmanagers. Eind afgelopen week heeft Centric verloren in een ontslagzaak en nu delft de IT-firma het onderspit tegen de ontslagen de chief commercial officer, die het grote DNB-contract heeft binnengehaald.
Hans Schrijver
© Centric
Centric

Beweringen van Sanderink zijn niet onderbouwd, handelen van Centric was "ernstig verwijtbaar", aldus de rechter.

De uitspraak die nu bekend is geworden betreft de non-actiefstelling, en daarna ontslag, van commercieel directeur Hans Schrijver. Hij is in juli vorig jaar aan de kant gezet door Centric, waar hij al 22 jaar in dienst was. Zijn schorsing en uiteindelijke uitdiensttreding volgden op een publicatie in NRC Handelsblad waarin de leegloop aan de bedrijfstop van het IT-bedrijf is belicht. Schrijver zelf is daarna ook tot deze leegloop gaan behoren.

Schikking, weigering

De rechtszaak over zijn vertrek zou eerder eind vorig jaar plaatsvinden. Dat is op de valreep afgewend doordat de topman en zijn voormalige werkgever tot een schikking kwamen. Het bedrijf van Gerard Sanderink heeft zich daar echter niet aan gehouden. Deze kwestie is vorige maand dan ook tot een kort geding gekomen, wat Schrijver nu heeft gewonnen, zo meldt de lokale krant Tubantia.

De crux in deze zaak is de non-actiefstelling, waarvan voormalig Centric-topman Schrijver stelt dat het een ontslag was. Hij eiste dus een ontslagvergoeding, plus uitbetaling van nog staande vakantiedagen, plus een transistievergoeding. De advocaat van Sanderink stelde echter dat hier geen sprake van kan zijn, omdat Schrijver zijn baan bij Centric zelf zou hebben opgezegd. Deze verdediging strookt echter niet met uitspraken van Sanderink zelf, die eerder openlijk heeft gesproken van een vertrouwensbreuk tussen hem en Schrijver.

Miljoenenverlieswinstverschil

In de rechtszaal heeft de Centric-eigenaar begin vorige maand plots onthuld dat zijn IT-bedrijf geen miljoenen winst zou draaien, maar miljoenen verlies. Over 2018 zou in plaats van 18 miljoen euro winst maar liefst 11 miljoen euro verlies zijn gemaakt. Dit grote gat, van 29 miljoen euro, zou mede aan Schrijver te verwijten zijn. Na deze schokkende onthulling door de hoogste baas van Centric heeft het bedrijf een  corrigerende verklaring afgegeven; dat er sprake zou zijn van onjuiste berichtgeving over de financiële situatie van het bedrijf.

In die mededeling op de eigen website wordt gesteld dat er over 2018 een winst van 14 miljoen euro is behaald. Die correctie van de vermeende 11 miljoen verlies is nog altijd flink lager dan de 18 miljoen euro die in de boeken is opgenomen. Die financiële resultaten zijn door accountancy Ernst & Young (E&Y) al goedgekeurd en ingediend bij de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Vervolgens heeft Centric de eigen corrigerende verklaring weer ingetrokken: het bericht is offline gehaald. E&Y weigert de jaarrekening open te breken; Centric heeft dus wél 18 miljoen euro winst gedraaid.

Ontslaggeld topmanagers en Cegeka

Het automatiseringsbedrijf stelde eerder in de online geplaatste verklaring over de bijstelling van 4 miljoen euro lagere winst dat dit mede kwam door voorzieningen voor ontslag van directieleden. De kantonrechter in het kort geding over het vertrek van Schrijver oordeelt nu dat deze ex-topman recht heeft op een transitievergoeding, plus een billijke vergoeding, plus nabetaling van vakantiegeld plus uitkering van een bonus. In totaal komt deze optelsom uit op bijna een half miljoen euro.

Verder heeft de rechter ook het concurrentiebeding afgewezen wat Centric wilde opleggen aan Schrijver. Hij is namelijk in dienst getreden bij concurrent Cegeka, waar nu vijf voormalige topmanagers van Sanderinks IT-bedrijf werken. Het Belgische Cegeka heeft laatst de consulting-tak gekocht van het Nederlandse telecombedrijf KPN, die het ooit zelf had gekocht van Getronics.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in