Innovatie & Strategie

Outsourcing
DNB, goud

DNB blijft vertrouwen in Centric

DNB ziet in recente berichten over Centric "geen reden om anders naar het contract met Centric te kijken".

© DNB
8 januari 2020

DNB ziet in recente berichten over Centric "geen reden om anders naar het contract met Centric te kijken".

De Nederlandsche Bank (DNB) blijft bij eerder geuit vertrouwen in ICT-dienstverlener Centric. De relatief verse klant verklaart tevreden te zijn over de dienstverlening door, en de samenwerking met het ICT-bedrijf van Gerard Sanderink. De onafhankelijke centrale bank, die tevens toezichthouder is van het Nederlandse bankwezen, heeft "kennis genomen van recente berichtgeving over Centric". DNB laat weten daarin geen reden te zien "om anders naar het contract met Centric te kijken".

De DNB is pas sinds april vorig jaar Centric-klant en heeft een overeenkomst met een looptijd van 4 jaar gesloten. Na een voorselectie is Centric in september 2018 geselecteerd om een volledige aanbieding voor uitbesteding te doen. De resulterende samenwerking voorziet erin dat Sanderinks IT-bedrijf zorgt voor DNB-werkplekdiensten, de servicedesk en kantoorautomatisering voor de bankmedewerkers, en ook het beheer van DNB's datacenter. Hierbij haalt de dienstverlener ook zo'n 50 van de 1800 DNB-werknemers in huis.

De financiële instantie reageert nu op nieuwe vragen die AG Connect vorige week heeft gesteld naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen rondom Centric. Daarbij gaat het niet alleen om de al langer lopende kwestie van topbestuurders die opstappen - waarbij nu net de CFO de zoveelste is die vertrekt. Het gaat ook om recentere ontwikkelingen waarbij een intern politie-onderzoek speelt én Centrics oprichting van een nieuwe securitydivisie. Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek, die zich presenteert als cybersecurity-expert, speelt een sleutelrol.

Politierelatie Van Rijbroek

De politie Oost-Brabant heeft een contactverbod opgelegd aan een cybercrime-agent die al jaren bevriend zou zijn met Van Rijbroek. De politie stelt een onderzoek in naar deze kwestie, waarbij de inspecteur Van Rijbroek heeft voorzien van adviezen. Daarnaast zou hij de zelfverklaarde security-expert ook hebben geholpen aan legitimiteit. Zo was de digitaal specialist van het Oost-Brabantse cybercrimeteam in januari 2019 aanwezig op de presentatie van Van Rijbroeks tweede boek over cybersecurity. Die bijeenkomst in het Amstelhotel is gefaciliteerd door Sanderink.

Naast die Centric-gerelateerde onthulling van begin december zijn er afgelopen maand meer verwikkelingen rondom Sanderinks ICT-bedrijf gekomen. Zo heeft AG Connect in antwoord op vragen aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) enerzijds een uiting van vertrouwen gekregen, maar anderzijds een spontaan gegeven andere boodschap. "Het staat natuurlijk los van de vraag of Centric niet zelf eens conclusies zou moeten trekken”, aldus de toevoeging van een VNG-woordvoerder.

Opzetten securitydivisie

Daarna heeft Centric bevestigd aan AG Connect dat het een nieuwe divisie voor cybersecurity opzet. Volgens de officiële verklaring heeft Van Rijbroek “geen positie binnen Centric”, maar toch is zij betrokken bij dit bedrijfsinitiatief. “Wel levert zij informatie aan de business unit Cyber Defense Services”, aldus de reactie die aan AG Connect is verstrekt.

Drie dagen later kwam nieuws naar buiten van ontslag voor de CFO van Centric, die net in mei in dienst was getreden. Centric heeft dit zoveelste vertrek van een topmanager bevestigd, maar daarbij gesteld dat CFO Rianne Jans en Centric-baas Sanderink hebben besloten "in goed overleg uit elkaar te gaan". De dag voor kerst bleek de op te richten securitydivisie ineens leiderloos te zijn. De door Centric genoemde directeur voor die cybersecuritytak liet aan AG Connect weten dat hij zich heeft teruggetrokken als voorman van de Cyber Defense Services unit.

Nepnieuws, onwaarheden, verzinsels

Vervolgens, op eerste kerstdag, heeft Centric plots een nieuwsmededeling op de eigen site geplaatst waarin het ICT-bedrijf waarschuwt voor 'een gevaarlijk cyberwapen'. Cybercriminaliteit heeft een nieuwe wending genomen, aldus de niet op naam gepubliceerde verklaring van het bedrijf van Gerard Sanderink. Daarin staat te lezen dat kwaadwillenden niet langer alleen uit zijn op financieel gewin, datadiefstal, fraude, en het ontregelen van organisaties. De waarschuwing vanuit Centric is dat nepnieuws via social media, en ook reguliere media, wordt ingezet tegen personen en bedrijven.

In die nieuwsmededeling wordt geclaimd dat nepnieuws vanaf begin 2019 als wapen is ingezet "tegen de bedrijven van Gerard Sanderink, ten aanzien van zijn persoon maar ook ten aanzien van Rian van Rijbroek". Hierbij worden mediapublicaties bestempeld als "onwaarheden, verzinsels, beledigingen en suggestieve teksten". Artikelen van Tubantia, het Brabants Dagblad en de Gelderlander worden neergezet als zijnde "onrechtmatig jegens de bedrijven van Gerard Sanderink, Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek".

"Het is de kennelijke bedoeling van de media, de bedrijven van Gerard Sanderink, Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek te beledigen en met smaad en laster middels hun artikelen in een kwaad daglicht te stellen", aldus de verklaring op de site van de ICT-dienstverlener. Daarin wordt voor "uitgebreide toelichting en uitleg over nepnieuws" verwezen naar het tweede boek van Rian van Rijbroek: Unhacked.

DNB tevreden

Naar aanleiding van deze stroomversnelling van gebeurtenissen in december heeft AG Connect navraag gedaan bij DNB, die sinds april vorig jaar klant is van Centric. De centrale bank geeft aan dat de recente ontwikkelingen geen gevolgen hebben voor de samenwerking tussen de twee partijen, of reden is voor heroverweging van die samenwerking. "We hebben kennis genomen van recente berichtgeving over Centric. DNB ziet daarin geen reden om anders naar het contract met Centric te kijken", antwoordt de woordvoerder.

"We zijn tevreden over de dienstverlening door, en de samenwerking met Centric. We gaan ervan uit dat die ook na personeelswijzigingen bij Centric wordt voortgezet." Over de mate van invloed die Van Rijbroek heeft op Sanderink en daarmee op Centric antwoordt DNB dat het "berichtgeving over de heer Sanderink of mevrouw Van Rijbroek als een interne aangelegenheid" ziet, en dat het daar geen uitspraken over doet. Inmiddels hebben zorgen over de gezondheid en continuïteit van Sanderinks Centric (en ook zijn ingenieursbureau Oranjewoud, inclusief bouwbedrijf Strukton) de politiek bereikt, in de vorm van Kamervragen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.