Innovatie & Strategie

Branche
Centric

Centric gecorrigeerd door accountant: wél 18 miljoen winst

Accountant Ernst & Young tikt Centric op de vingers; jaarrekening wordt níet herzien.

21 februari 2020

Accountant Ernst & Young tikt Centric op de vingers; jaarrekening wordt níet herzien.

Centric heeft de recent afgegeven verklaring dat het minder winst zou hebben gedraaid weer ingetrokken. De 'reactie op onjuiste berichtgeving over financiële situatie Centric' is offline gehaald. Het bedrijf van ondernemer Gerard Sanderink stelde daarin dat er over 2018 geen 18 miljoen euro winst was geboekt, maar slechts 14 miljoen euro. Die verklaring volgde op mediaberichten over Sanderinks bewering dat er geen 18 miljoen winst maar 11 miljoen verlies is gedraaid. Dit alles lijkt nu niet te kloppen.

Eigenaar en manager Sanderink deed begin deze maand in een rechtszaak te Gouda de plotse mededeling dat zijn IT-bedrijf Centric een miljoenenverlies (van 11 miljoen euro) zou hebben geleden. Dit in tegenstelling tot de miljoenenwinst (van 18 miljoen euro) die in de jaarrekening formeel is opgenomen. Sanderink stelde in de rechtbank, tegenover voormalig Centric-topman Hans Schrijver, dat de cijfers niet kloppen en dat de jaarrekening opengebroken moet worden.

'Schuld van ex-managers én E&Y'

Centric zou accountantskantoor Ernst & Young (E&Y) al hebben gevraagd om de cijfers te herzien, terwijl de formele jaarrekening over 2018 al wel is ingediend bij de Belastingdienst en bij de Kamer van Koophandel. Het zou hierbij gaan om niet slechts een enkele fout maar om een reeks van flaters door (voormalige) topmanagers van het bedrijf. Centric kampt al geruime tijd met een leegloop aan de top, waarbij eind vorig jaar nog de vers aangetrokken financieel directeur Rianne Jans plots is opgestapt.

Slechts enkele dagen na de exit van CFO Jans is er vanaf het mailaccount van Gerard Sanderink een mailverzoek aan E&Y gestuurd, zo wist de lokale krant Tubantia begin deze maand te melden. Daarin wordt gesteld dat de voormalige directie maar ook accountant E&Y verantwoordelijk is voor de foutieve cijfers in de 2018-jaarrekening die in april 2019 is opgesteld. "Er moet een aanpassing komen op de jaarrekening van 2018 omdat er te grote afwijkingen zijn vastgesteld. Hierdoor is het resultaat van 2018 ten onrechte veel te hoog en zijn ten onrechte bonussen uitgekeerd dan wel te hoge bonussen uitgekeerd. Dit had nooit mogen gebeuren", aldus de mail van eind vorig jaar.

Aanzienlijke bedragen

"De voormalige directie en jullie hebben deze aspecten onvoldoende onder ogen gezien. De jaarrekening 2018 geeft geen getrouw beeld van de werkelijkheid en moet dus aangepast worden en opnieuw gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel. Het betreft in totaliteit een aanzienlijk bedrag, wat het resultaat enorm zal beïnvloeden." Centric heeft in 2016 een winst van ruim 20 miljoen euro behaald en in 2017 een winst van ruim 21 miljoen euro. Over 2018 zou dus echter geen 18 miljoen euro winst, maar 11 miljoen euro verlies zijn gedraaid.

Het vermeende verschil van maar liefst 29 miljoen euro is begin februari dit jaar naar buiten gekomen, in de rechtszaak over Sanderinks weigering de vertrekregeling voor ex-topman Schrijver te accorderen. De weigering van de getroffen schikking zou draaien om de door Schrijver binnengehaalde grote klant De Nederlandsche Bank (DNB). Daarvan stelt Sanderink nu dat dit een 'zeer risicovol' contract is waarover hij niet goed zou zijn ingelicht door de weggestuurde Centric-topmanager.

Terugkrabbelen

Enkele dagen na de bekentenis van het miljoenenverlies heeft Centric een verklaring gepubliceerd dat mediaberichten daarover onjuist zijn. In plaats van het door Sanderink genoemde verlies van 11 miljoen euro zou er toch wel winst zijn gemaakt, zij het 4 miljoen lager dan wat in de jaarrekening staat. Het automatiseringsbedrijf stelde in de eerder online geplaatste verklaring dat het gaat om een bijstelling naar zo'n 14 miljoen euro winst.

Dit vanwege het niet opnemen in de 2018-jaarrekening van 'bepaalde noodzakelijke investeringen'. Daaronder ook voorzieningen voor ontslag van directieleden, aldus de mail die eind december is verstuurd aan accountancy Ernst&Young. In de financieel mildere verklaring van begin deze maand stelt Centric dat er overleg is geweest met de accountant, om de cijfers te corrigeren. "Ondanks de correctie zal de winst over 2018 uitkomen op ongeveer 14 miljoen euro (non-audited)." Nu blijkt ook dat niet aan de orde: Sanderink heeft bakzeil gehaald in het ontstane conflict met zijn huisaccountant, meldt Tubantia.

3
Reacties
Henny Braun 25 augustus 2022 12:34

Een tragische ondergang van een geestelijk gestoorde ondernemer

W.A. van Buuren 19 mei 2020 13:19

Het is duidelijk dat Gerard Sanderink totaal onder de invloed is van dwaallicht Rian van Rijbroek. De weg naar de afgrond is al ruim een jaar aan de gang. Dit geldt niet alleen voor Centric maar ook voor Strukton. Onbegrijpelijk dat een man als Sanderink zich zo in de luren laat leggen en financieel laat uitkleden door de zelfbenoemde 'superhacker' Rian van Rijbroek.

Mr A.F. le Gras 21 februari 2020 16:54

Het moge duidelijk zijn na alle affaires dat dhr Sanderink de weg kwijt is. Gevaarlijk voor zijn bedrijven , waar niemand nog in staat lijkt om voldoende weerwerk te geven. Maar nog veel gevaarlijker voor de overheid die op heel veel manieren van deze man en zijn bedrijven afhankelijk is. Wellicht valt het te overwegen om het BIT een analyse te laten maken van de preciese aard en omvang van dit overheidsexposure (vóór het te laat is).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.