Innovatie & Strategie

Security
Unhacked

Centric biedt blockchainoplossing aan Justitie

Sanderink mailt minister Grapperhaus aanbod van security-oplossing tegen ‘gelduitspugende pinautomaten’.

9 maart 2020

Centriceigenaar en -bestuurder Gerard Sanderink heeft minister Ferd Grapperhaus het aanbod gedaan om een blockchainoplossing te ontwikkelen. Dit ter bescherming van pinautomaten, die door banken ‘s nacht worden gesloten na een serie plofkraken. Volgens Sanderink gaat het echter om hackaanvallen.

“Het betreft weinig plofkraken maar hoofdzakelijk gelduitspugende geldautomaten”, aldus het aanbod van Centric- en Strukton-topman Sanderink. Deze mail is in december vorig jaar gestuurd aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Centric heeft afgelopen weekend in een nieuwsbericht op de eigen website validatie gegeven voor mails van Sanderink. Alle mails van hem sinds november 2018 zijn op zijn initiatief en met zijn instemming voorbereid, en pas na zijn nadrukkelijke toestemming verstuurd. Vragen naar aanleiding van deze Centricverklaring zijn door AG Connect gelijk ingediend bij de woordvoering van het bedrijf.

In Sanderinks mail van december wordt gelinkt naar het toen actuele nieuwsbericht dat alle geldautomaten ‘s nachts dicht gaan na een reeks van plofkraken. Deze maatregel is die Kerstmaand genomen door ministers Grapperhaus en Hoekstra (Financiën) samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

‘Van Rijbroek waarschuwde al’

Volgens de mail, verstuurd vanuit het Strukton-mailaccount van Gerard Sanderink, gaat het echter niet om traditionele kraak van geldautomaten. In het bericht aan minister Grapperhaus wordt gesteld dat het vooral om gehackte pinautomaten gaat, die dan geld uitspugen. Bewijs voor deze bewering wordt niet gegeven.

“Rian van Rijbroek had zowel tijdens Nieuwsuur als op Radio 1 hiervoor gewaarschuwd”, aldus de mail aan de Justitie-minister. “Ze heeft het uitgebreid uitgelegd in het boek Unhacked. Graag wil ik u wijzen op pagina 379, boek Unhacked, blockchain-technologie als mogelijke oplossing voor cyberveiligheid.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!