Management

IT beheer
Van Rijbroek

Centric: Sanderink staat achter inhoud van e-mails

Inhoud en verzending van mails Centric-eigenaar hebben zijn instemming.

zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek © Uitgeverij Water
8 maart 2020

Inhoud en verzending van mails Centric-eigenaar hebben zijn instemming.

IT-dienstverlener Centric reageert in een verklaring op onthullingen dat mails verstuurd uit naam, en mailadres, van eigenaar Gerard Sanderink eigenlijk zouden komen van zijn vriendin Rian van Rijbroek. Deze zelfverklaarde cybersecurity-expert vervult geen officiële positie bij het bedrijf, maar speelt wel een rol daar. Haar invloed zit volgens analyse van mailmetadata ook in een stortvloed aan berichten die zijn verstuurd aan journalisten, bedrijven, accountants, advocaten en ministers. Centric spreekt dit nu tegen.

Het IT-bedrijf spreekt in de afgegeven verklaring overigens niet tegen dat het IP-adres van Rian van Rijbroek gelinkt is aan mailberichten die zijn verstuurd door of uit naam van Sanderink. Het onderzoek naar metadata van e-mails vanaf Sanderinks adres is uitgevoerd door de lokale krant Tubantia, in samenwerking met IT-vaktitel Computable. Eerstgenoemde heeft hierover gister een lijvig artikel gepubliceerd. Op de website van Centric is daarna het bericht geplaatst 'Reactie Gerard Sanderink op berichtgeving Tubantia en Computable'.

Lof op eerste boek Van Rijbroek

Laatstgenoemde heeft echter tot op heden geen berichtgeving gepubliceerd over de bevindingen naar aanleiding van het IP-adres waar Sanderinks mails vandaan zouden komen. Computable is bij het traceren van IP-adressen betrokken mede naar aanleiding van een eigen nieuwsbericht over het eerste boek van Rian van Rijbroek. Dat artikel over de co-productie met voormalig staatsman Willem Vermeend kreeg een reeks zeer lovende reacties, vanaf verschillende mailadressen, maar deze posts bleken verstuurd vanaf een enkel IP-adres. Dit internetadres staat volgens het nu onthulde onderzoek op naam van Van Rijbroek.

Centric, wat onder meer kampt met juridische nasleep van een managementleegloop, gaat in de online geplaatste verklaring niet in op het detail van de online-reacties. Wel gaat het bedrijf van Sanderink in op het belangrijke element van zijn e-mails. "De inhoud van mijn mailberichten is mij steeds voor verzending bekend en heeft mijn instemming."

Voorbereide mails

Hierbij lijkt de verklaring ook in te gaan op de door Tubantia genoemde omstandigheid dat de 71-jarige topman voorheen nooit per e-mail heeft gecommuniceerd. Hij zou zelfs tot zeker begin deze eeuw helemaal geen computer hebben gehad; noch thuis, noch op kantoor. De lokale krant, die streekgenoot Sanderink en zijn bedrijven Centric en Strukton volgt, heeft zelf in de afgelopen jaren regelmatig contact met hem gehad, maar nooit per mail.

Dat is sinds eind 2018 anders, geeft Centric aan in de reactie nu. "Al mijn e-mails worden vanaf november 2018 op mijn initiatief en met door mij opgegeven inhoud voorbereid en pas na mijn nadrukkelijke toestemming verstuurd." Deze post op de website van Centric is ondertekend met kortweg "Gerard Sanderink".

3
Reacties
Neles 05 mei 2020 03:51

Hallo.
Ik zou graag in contact komen met rian van rijbroek. Ik heb en paar vragen over cibercrime en over haar boek. Weet iemand hoe ik in contact kan komen met haar?

Johan 10 maart 2020 08:35

@Peter7; zijn naam staat er toch onder ? ;-)

Peter7 09 maart 2020 10:16

En hoe weten we eigenlijk zeker dat dit bericht op de website van dhr. Sanderink afkomstig is?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.