Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: geen bewijs van DNB-risico voor Centric

In de uitspraak over het kort geding rond het ontslag van commercieel directeur Hans Schrijver heeft de rechter harde woorden geuit over Centric en beweringen van eigenaar Gerard Sanderink. De als ontslagreden aangevoerde “grote financiële risico’s” van de uitbestedingsdeal met De Nederlandsche Bank (DNB) zijn niet bewezen, en zelfs door interne Centric-documenten tegengesproken. Ook de beschuldiging dat de DNB-deal buiten Sanderink om zou zijn gesloten, is ontkracht.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

Ex-Centric-topman Schrijver heeft begin deze week een overwinning geboekt in zijn arbeidsconflict met het bedrijf van miljonair Gerard Sanderink. De rechter heeft bepaald dat de voormalig commerciële directeur van Centric recht heeft op vergoedingen, uitbetaling van vakantiedagen, en een eerder door Centric aangeboden bonus over 2018. Opgeteld bedraagt dit bijna een half miljoen euro.

Sanderink wél betrokken

Via de inmiddels gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter te Gouda komen nog andere Centric-zaken naar buiten. De rechter spreekt in het vonnis van “ernstig verwijtbaar handelen” door de IT-dienstverlener jegens de voormalige topbestuurder. Geuite beschuldigingen aan het adres van Schrijver over op eigen houtje ondertekenen van het contract met DNB zijn door Centric niet onderbouwd.

Uit e-mails plus vergaderstukken blijkt dat zowel Sanderink als ook een andere, niet-uitvoerende topbestuurder hecht betrokken waren. Dit geldt zowel voor de totstandkoming van de overeenkomst met DNB als voor de ondertekening daarvan. Uit de interne documenten komt ook naar voren dat die deal volgens Centric zelf “vele malen beter is geworden” na “bemoeienis” door Sanderink en nog de niet-uitvoerende bestuurder. In de gepubliceerde uitspraak zijn de namen van de betrokken personen weggelaten.

Twijfel vlak vóór DNB-deal

De eigen inschatting van het Centric-bestuur dat het contract “vele malen beter” is geworden door de inmenging van de hoogste bestuurders valt te lezen in de notulen van de bestuursvergadering van 4 april 2019. Twee dagen daarvoor is door Centric openlijk bekend gemaakt dat het DNB als klant had binnengehaald.

Vlak voor die datum is er nog wel sprake geweest van een kink in de kabel, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter. Op 23 maart vorig jaar heeft Sanderink aan Schrijver laten weten dat hij het contract met DNB mocht ondertekenen, aldus de verklaring van een betrokkene. Volgens diezelfde persoon is Sanderink hier echter drie dagen later, op de dag voor de ondertekening, op teruggekomen.

Betrokkene 1

Vervolgens heeft deze betrokkene overleg gehad met Centric-eigenaar Sanderink, waarna commercieel directeur Schrijver alsnog het contract met DNB mocht ondertekenen. De persoon die deze verklaring heeft gegeven, over aanvankelijke goedkeuring die is gevolgd door afkeuring en daarna alsnog goedkeuring, is niet dezelfde persoon die in het vonnis voorkomt als de niet-uitvoerende bestuurder.

In het gerechtelijke document wordt de betrokken persoon, die het contract op de valreep ‘gered’ heeft, neergezet als betrokkene 4. Naast Centric-eigenaar Sanderink en de niet-uitvoerende bestuurder van Centric was ook betrokkene 1 intensief betrokken bij de realisatie van de DNB-deal.

Betrokkene 2 is een Centric-medewerker die de zus van toenmalige commercieel directeur Schrijver heeft aangenomen. Ex-topman Schrijver is in de aanloop naar de mondelinge behandeling van deze zaak, op 5 februari 2020, er door Centric van beschuldigd dat hij zijn zus een baan bij Centric heeft bezorgd. Schrijver stelt echter dat hij daar geen enkele bemoeienis mee heeft gehad of heeft willen hebben.

Contract naar Cegeka gegaan

Betrokkene 3 is een partij die met Centrics Belgische concurrent Cegeka in zee is gegaan. Het bedrijf van Gerard Sanderink heeft Schrijver ervan beschuldigd dat hij er de hand in heeft gehad dat die firma niet een contract met Centric heeft gesloten maar met Cegeka.

Schrijver is na zijn non-actiefstelling in juli, waarmee een Centric-dienstverband van 22 jaar ten einde kwam, terechtgekomen bij Cegeka. Daar is hij sinds 1 januari dit jaar in dienst. Hij heeft vóór die datum geen werkzaamheden voor dat bedrijf verricht. Inmiddels werken meerdere voormalige Centric-topmanagers bij Cegeka, wat recent zijn Nederlandse marktpositie flink heeft vergroot met de overname van KPN Consulting (voorheen Getronics).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in