Overslaan en naar de inhoud gaan

AI gaat ook IT-werk overnemen

AI neemt mensen veel moeizaam werk uit handen, maar in toenemende mate ook creatief werk. En straks ook IT-werk! Goed nieuws vanwege de flinke tekorten aan IT'ers. Slecht nieuws vanwege de flinke mogelijkheid dat AI 'uit de bocht' vliegt.
robot-man
© Shutterstock
Shutterstock

IT is binair: het gaat om nul óf één. De realiteit is anders, wat ook geldt voor de voordelen die IT belooft. Die voordelen brengen vaak weer (nieuwe) nadelen met zich mee. Soms weegt het één zwaarder dan het ander. De snelle vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) democratiseert veel werkzaamheden / bedreigt veel banen. Welke is het? Beide; nul én één.

Na het overnemen van tijdrovend werk zoals diepgaande technische inspecties en het tellen van vogels rukt AI op naar creatief werk. Zoals het creëren van kunstzinnig beeld, het schrijven van betekenisvolle teksten, het maken van gedetailleerde 3D-modellen, het bouwen van VR-werelden, enzovoorts. De huidige trend hierbij is dat simpelweg het invoeren van (tekstuele) instructies de AI aanzet tot dat werk, met vaak verbluffende resultaten. En gewoon inspreken kan ook trouwens.

Naast illustrators, tekenaars, stockfotografen, journalisten, persberichtschrijvers, 3D-contentmakers, VR-designers en andere creatieve beroepen komen ook IT'ers 'aan de beurt'. Het inspreken van instructies voor een AI kan bijvoorbeeld voor het aanmaken van softwarecode. En GitHubs omstreden Copilot is wel / niet slechts een hulpje of zelfs een verrijking / verarming van het programmeervak. De trend van AI-assisted programmeerwerk is hoe dan ook een teken aan de wand.

Kijk ook maar naar de trend van infrastructure-as-code, waarbij configuratie en gebruik van hardware flexibel(er) wordt gemaakt door het te gieten in softwarevorm. En die code valt meer en meer geautomatiseerd aan te passen en zelfs aan te maken. Goed nieuws, met oog op een drietal trends: de toenemende complexiteit van IT, het aanhoudende tekort aan IT’ers, plus het toenemende doordringen van IT in al ons werk en leven. Slecht nieuws, met oog op een drietal gelijktijdig lopende trends: de toenemende complexiteit van IT, het realistische risico van AI-falen, plus het toenemende doordringen van IT in al ons werk en leven.

Ik ben geen gelovige in de almacht van AI, maar ik ben ook geen Luddiet die erop uit is om AI-machines kort en klein te slaan. De technologische ontwikkeling van AI is niet iets om je tegen te verzetten, maar wél iets om goed over te waken. Omdat het ons allemaal raakt, ook jouw IT-werk.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (december 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in